Hjem > Generelt > Vin som syndebukk

Vin som syndebukk

I Danmark pågår det for tiden en heftig debatt om hva som er mest kreftfremkallende, og alt fra sigaretter til brød og kaffe legges under lupen.

På dansk TV2 ble i den forbindelse en representant for organisasjonen Kræftens Bekæmpelse nylig invitert i studio.

Hun ble bedt om å liste opp det hun anså å være de ti mest skadelige emner når det gjelder helserisiko. På første plass kom nær sagt selvfølgelig sigaretter, men på annen plass kom alkohol, illustrert ved et glass whisky – og et glass rødvin. Solarier kom først på femte plass.Alle former for alkohol er altså ifølge representanten svært kreftfremkallende.

Da studioverten forsiktig spurte om der ikke var noe i det at rødvin i moderate mengder er sunt, svarte hun at det ikke finnes dokumentasjon på at rødvin ikke er kreftfremkallende, men at det derimot foreligger dokumentasjon på at alkohol er kreftfremkallende.

Dette harmonerer ikke akkurat med alle de forskningsresultater som foreligger om rødvinens gavnlige virkninger – blandt annet som vern mot visse kreftformer.

Dette har ført til at enkelte frykter at Kræftens Bekæmpelse – nå som seieren over sigarettene er total – vil gå etter et nytt emne i kommende skremselskampanjer. Og det kan jo, når man tar listen i utsendelsen i betraktning, meget vel være rødvin og annen alkohol. Dermed risikerer vi at Kræftens Bekæmpelse på et uriktig og mangelfullt grunnlag får overbevist politikere og befolkning om at rødvin er farlig og kreftfremkallende.

Umiddelbart undrer vi oss over at solarier først kommer på femteplass og dermed skulle være langt mindre farlig enn rødvin.

Så vidt vi vet er det ikke noe godt å si hverken om sigaretter, kaker (også en synder lenger ned på listen) eller solariesol når det gjelder helsen. Derimot er det masse godt å si om rødvin, noe en lang rekke undersøkelser viser.

Tidligere har vi gjengitt resultater fra forskningens verden som viser hvordan stoffet resveratrol i laboratorieforsøk har en god effekt overfor både hjertekarsykdommer, diabetes 2 – og visse former for kreft.

Det er mye mulig at alkohol i form av store mengder sprit har en kreftfremkallende virkning, men det er synd og skam å la den gode rødvinen være skyteskive i et innslag som kun varer i fem minutter, og der det ikke er særlig mye diskusjon omkring emnet.

 

Studien det henvises til ser ut til å være en amerikansk rapport som har basis i mange undersøkelser som har pågått i tre tiår i USA, Canada og Frankrike, og som viser at alkohol kan tilskrives 20.000 dødsfall i året – og det er ikke bare tunge drikkere. Forskerne avgjorde at alkohol stod for ca. 3,5% av de 577.000 dødsfallene som ble registrert.

Denne undersøkelsen vil nødvendigvis meget vel kunne komme som en negativ overraskelse for folk som trodde de var av kroken for helserisiko fra et moderat alkoholforbruk – opp til en enhet pr. dag for kvinner, og to for menn – og at forbruket ville forbedre hjertefunksjonene, minske kolestrolet og unngå diabetes.

Men konklusjonene som trekkes i disse undersøkelsene kan det være vanskelige å si noe signifikant om, ikke minst fordi utvalget av mennesker som deltar kan ha en god eller dårlig helsetilstand av helt andre årsaker enn alkohol eller ikke alkohol. Det var ikke en del av testen.

Resultatet viser at det er de som drikker tre eller flere enheter alkohol pr. dag som som står for de fleste av dødsfallene fra syv forskjellige krefttyper, nesten 60 prosent. En enhet er satt til 0,35 l øl, 15 dl vin og 2,5 dl brennevin.

Brystkreft ble relatert til de fleste av de alkohol-relaterte dødsfallene blant kvinnene – 15%, mens hos menn er det mest munn- og strupekreft, også med 15%.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.