Spanske vinområder i et nøtteskall
I det etterfølgende finner du informasjon om de viktigste vinregionene i Spania. Det er ikke komplett, og det er basert på synsing.
Dersom noen lurer på hva ordet «muggevin», som jeg har brukt flere steder nedover, står for – så er det akkurat der det er: Vin som serveres i mugger uten angivelse av noe som helst – en form for hverdagsvin. I DO-sammenheng er det under hele systemet, altså under bordvin, og det stilles ingen krav til slike. De kan komme fra hvorsomhelst (men oftest fra nærområdet), laget av hvilke druer som helst, hvilken årgang som helst, på hvilken som helst måte, osv. Kalles i noen sammenhenger bulk-vin (parti-vin) – altså vin som sendes av gårde i tønner eller tankbiler, til bruk for andre. Men (NB!) bulk-vin kan også være kvalitetsvin.
DOCa Rioja
* Rioja, Baskerland, Navarra
* Stort område mest kjent for rødviner, men også noen hvite
o Tre undersoner
o Rioja Alta og Alavesa
o Rioja Baja
* Det tettest beplantede området i Spania
* Klassisk vinregion som ledet an i utviklingen
* Under sterk fransk innflytelse på 1800-tallet
* Mest berømte spanske vinregion internasjonalt
* DO i 1925 (1. gang)
o DOCa siden 1991 (høyeste spanske kvalitetsnivå)
* Mer enn 65,000 hektar
* Mer enn 600 vinerier
* Hoveddrue: Tempranillo
o Også: Garnacha, Mazuelo, Graciano
o Eksperimentell drue som brukes ganske ofte: Cabernet Sauvignon
* Har kommet i en slags identitetskrise
o Mange forskjellige vinstiler har utviklet seg
* Milde klimaforhold
o Influert av Atlanterhavet
Castilla Leon
* Meget viktig vinregion med fem viktige DOs
o DO Ribera del Duero
o DO Rueda
o DO Toro
o DO Bierzo
o DO Cigales
* Også meget viktig produksjon av Vino de la Tierra de Castilla Leon
* DO Ribera del Duero
o DO siden 1982: Enorm økning siden den gang
o Mange mener det her produseres noen av de fineste rødvinene i Spania
o Trendy og raskt voksende
o Prisene kan bli ganske høye
o Mer enn 8,000 ha vinmarker og over 180 vinerier.
o Hoveddrue: Tinto Fino, en variant av Tempranillo
o Cabernet Sauvignon og Merlot brukes i mindre omfang
o Klima: Kontinentalt med noe Middelhavsinnflytelse
* DO Rueda
o Liten region (6000ha) med 36 vinerier
o Hvitviner fra Verdejo og Sauvignon Blanc
o DO i 1980 for hvite
o Siden 2001 også for røde
o Hvitinene er kald-gjærede og attraktivt moderne
o Ofte utmerkede kjøp
o Klimaet er blådende kontinentalt
* DO Toro
o Har blitt berømt i løpet av de 10 siste årene
o Kraftige rødviner
o Noen gode kjøp, men mange har blitt dyre
o Lite DO, dannet i 1987, med 34 vinerier
o Hoveddrue: Tinta de Toro (Tempranillo)
o Ekstremt kontinentalt klima
* DO Bierzo
o “Porten til Galicia”: holder en høy profil
o Små produksjonsområder for røde og hvite viner
o DO dannet i 1988 med 39 vinerier
o Hoveddruer: Mencía og Godello
o Mildt klima
* Stor region med 12 DO og stor klimatisk og geografisk variasjon
* I 1999 ble det dannet et regionalt DO som ble kalt DO Cataluña
* Best på hvitvin men også store røde
* Omfattende bruk av lokale druer
* Franske druer er også mye brukt
* 90% av all Cava produseres her
* Nøkkelområde for utbredelsen av moderne utstyr og teknikker i hele Spania
* Delt i 10 DO’er som alle har forbedret seg dramatisk
* DO Penedés
o Viktig DO siden 1960: 150 vinerier
o Viktig innovatør
o Sentrum for Cavaproduksjonen
o Også elegante hvite og røde
* DOCa Priorat
o Lite, eksklusivt DO siden 1954: 26 vinerier
o Kostbare viner
o Berømt for store, mineralske rødviner
o Unikt jordsmonn: licorella
o Bruk av Garnacha og Cariñena sammen med franske druer
* DO Montsant
o Viner som minner om de fra Priorat, men ikke så kostbare
* DO Terra Alta
o Fortsatt ganske rustikke, liknende potensial som Priorat
* DO Alella
o Lite DO ved kysten. Mest kjent for hvite
* DO Apurdán-Costa Brava
o Lite DO ved kysten best kjent for rosados
* DO Concá de Barbera
o Middels stort DO inne i landet. Brukt som kilde for grunnvinene til cava
* DO Costers de Segre
o Lite DO inne i landet. Brukes som kilde for grunnvinene til cava
* DO Plá de Bagés
o Lite DO inne i landet. Kjent for syrlige hvitviner
* DO Tarragona
o Stort DO som strekker seg fra kyste innover i landet. Mange forskjellige vintyper
* meget stor region: en av verdens største
* 9 DO’er: flere kommer
* Meget varm region som produserer rødviner i Middelhavsstil
* Mange gode kjøp og en stadig bedre kvalitet
* Men fortsatt lages det mye muggevin
* Vinos de la Tierra de Castilla er meget gode
* Har også flere Vinos de Pago
* DO La Mancha
o Enormt DO der det lages gode kvalitetsviner av Tempranillo
* DO Valdepeñas
o Meget stort DO der det lages tradisjonelle, billige viner av Tempranillo
* Andre DO’er
o DO Almansa, DO Manchuela, DO Méntrida, DO Mondéjar, DO Riber del Júcar
* DO Vinos de Madrid
o Egentlig ikke La Mancha, men forholdene er like, og det lages liknende viner
o I forbedring…men de beste vinene er kostbare på grunn av at de lages i små kvanta
Aragon
* Stor region med fire DO’er
* En er av meget høy kvalitet, men de tre andre forbedres raskt
* Det lages mye muggevin
* Utmerket klima for høykvalitetsvin
* DO Somontano
o Lite, men voksende DO med utmerket kvalitet
o Meget gode priser
o Elegante, varierte viner av lokale og franske druer
* DO Calatayud
o Middels stor DO som fortsatt kalles rustikt, men interessante Garnacha-viner fra gamle vinstokker, og cavaer
* DO Cariñena
o Stor DO der det lages store mengder muggevin og noen interessante Garnacha-viner fra gamle vinstokker
* DO Campo de Borja
o Middels stor DO med utstrakt bruk av Garnacha
Galicia
* Våt region med et mildt klima, kjent for interessante hvitviner. 5 DO’er
* DO Rias Baixas
o Top kvalitet, lite DO med hvitviner av Albariño
o Fuktighet og mye regn er hovedutfordringer
o Lages ikke bulkvin (ikke tillatt)
o Vinene er ofte dyre etter spanske standarder
* DO Valdeorras
o Høy kvalitet, lite DO som grenser mot Leon (Castilla-Leon)
o Østlig, skjermet beliggenhet gir full-kroppede hvite og røde viner av Godello og Mencía
* DO Monterrei
o Varmt, skjermet, lite DO som for det meste lager rødviner
* DO Ribeiro
o Lite DO ved kysten som lager lette, forfriskende hvite blandingsviner
* DO Ribera Sacra
o Lite DO der det stort sett lages tradisjonelle galisiske hvitviner
Navarra og Baskerland
* Ett stort DO og 3 små
* DO Navarra
o Stort DO der det lages noen svært gode viner: 110 vinerier
o Bruker mange forskjellige lokale og fremmede druer
o Omdømmet er for det meste bygget på rosados (roséviner)
o Det dukker opp mange interessante røde og hvite
o Ligger midt mellom det kontinentale og atlantiske klimaet
* DO Txacoli
o Tre adskilte DO’er: Alava, Getaria og Vizcaya
o Det lages vinho verde liknende viner av lokale druer
o Hondarribi Zuri (hvit) og Hondarribi Beltza (rød)
o Det meste er lett-drikkelige greier, men noen få seriøse viner har dukket opp
Valencia og Murcia
* Stort muggevin-område der det også lages noen meget interessante viner
* Murcia har 3 DO’er:
* DO Jumilla
o Enormt stort DO med stigende rykte
o Røde kvalitetsviner basert på Monastrell
o Interessante dessertviner
* DO Bullas
o Lite DO i større høyde produserer noen interessante rødviner av Monastrell
* DO Yecla
o Middels stort DO som minner mye om Jumilla
* Valencia har 3 DO’er
* DO Valencia
o Stort DO der det stort sett lages lite bemerkelsesverdige hvitviner, men har et stort potensial for røde av Monastrell
* DO Utiel Requena
o Svært DO som produserer store mengder muggevin
o Noen meget gode viner av Bobal
* DO Alicante
o Stort DO som tradisjonelt er kjent for søte viner
o Nå lages gode rødviner av Monastrell
Extremadura
* Ett stort DO (Ribera del Guadiana) lager for det meste muggeviner
o Godt potensial men få gode resultater
o Best resultat blant hvitvinene, men de røde kommer etter
o Mange druesorter, men Tempranillo og Garnacha dominerer
Balearene (f.eks. Mallorca)
* Liten produksjon
* For det meste hvite viner til lokalt turistkonsum
* Stort sett billige og lettdrikkelige viner
* Noen røde kvalitetsviner lages, men de er ganske dyre
* Lokale druer som Callet, Fogoneu, Manto Negro
Kanariøyene
* Middels produksjon, mest for turistindustrien
* Lokale druer som Listran og Malvasia
* Hvite bedre enn røde
* For det meste hetviner, men noen interessante rødviner lages rundt Malaga og Granada
* DO Jerez
o Stort DO med 10,000 hektar vinmarker
o Det lages hvit hetvin av mange typer
o Druer:
+ Palomino for tørr sherry
+ Moscatel og Pedro Ximenez (PX) for søte viner
o Ikke-årgangs viner lages i criadera og solera systemer
+ Som Cava og Champagne
+ For å bevare en husstil, ikke fokusert på forkjeller i årganger
o Fino og Manzanilla
+ Laget i reduktiv stil under beskyttende “flor”
+ Tørr og frisk
o Amontillado
+ Lagret Fino
+ Har oksyderte toner, pluss Finoens friskhet
o Oloroso:
+ Solera uten flor
+ Oksydert stil: nøtteaktig, brun
+ Alle er tørre i utgangspunktet: noen tilsettes PX for sødme
o Palo Cortado
+ Sjelden stil
+ Krysning mellom Oloroso og Amontillado
+ Har flor kun kort tid
o Søt Sherry
+ Moscatel og Pedro Ximenez tørket til rosiner
+ Produseres som endrueutgaver og i blandinger
* DO Montilla Moriles
o Meget like sherry-vinene, men bruker PX som basisvin
o Hele spekteret fra Fino til meget søte
* DO Malaga
o Forsterkede dessertviner laget av Moscatel og PX
o Noen meget interessante rødviner lages i Sierras de Málaga
* DO Huelva
o Viner som minner om de i Jerez
o Var en gang et område som produserte druer for Jerez
DO Cava
* Dette er en DO for en stil, den er ikke geografisk
* Musserende viner laget etter en Champagne-liknende stil
* De fleste er hvite, noen rosados
* Topper salgsstatistikkene i verden (kvantitativt), foran Champagne
* Produsert i 160 kommuner over hele landet
* Cataluña: 90% av all cava lages her
* Andre viktige provinser: Rioja, Valencia, Extremadura, Aragon
* Tre tradisjonelle druer: Macabeo, Parellada, Xarel-lo
* Andre druer: Chardonnay, Monastrell, Pinot Noir
* Tendens: Mer bruk av franske druesorter
Kommentarer