Noen produsenter i Argentina

Vi skal se nærmere på noen av vingårdene i Argentina.
De fleste av dem ligger i regionen Mendoza, og det er jo ganske naturlig, siden 80-85% av kvalitetsvinene kommer derfra. De beste vinene fra andre regioner
er vanskelige å oppdrive her hjemme. Foreløpig.

Catena Alta
Beliggende i Lujan de Cuyo i Mendoza og har tilhørt familien Catena siden 1902. Tidligere het den Bodegas Esmeralda. Bestefaren til dagens Nicolás Catena kom til Argentina som fattig bonde og vinmaker fra Marche, Italia. De har mange vinmarker i området, som ligger i 870-1400 m høyde. En god del av vinstokkene er 75 år gamle (Malbec), og flere er eldre. I 1994 laget Nicolás Catena den første store Malbec-vinen for eksport til hele verden. Det hadde da tatt femten år med vingårdstesting og tre år med eksperimentering i vineriet før Nicolás og hans datter Laura bestemte seg for at de kunne tappe sin første Catena Malbec på flaske, og den ble slik de ville ha den. Da hadde de samtidig funnet sine beste parseller med Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Malbec, og kunne lage de første årgangene med de andre Catena Alta-vinene i meget små mengder.
Catena Alta-vingården brukes fortsatt kun til begrenset produksjon av endrueviner fra utvalgte parseller. Tønnene med ferdig gjæret vin går gjennom en grundig utvelgelse før man bestemmer seg for hvilke som skal tappes under Catena Alta-merket. Catena Alta viner kan drikkes fra de er tre år gamle og i de neste to tiårene.
Nicolás Catena var den første som produserte en vin av verdensklasse i Argentina. 1996 Catena Alta Malbec oppnådde 94 poeng fra Robert Parker i The Wine Advocate i 2004. Samme år ble Catena Zapata 1997 den første argentinske «kultvinen», da Robert Parker ga den 98 poeng, og satte den i samme «divisjon» som Château Latour, Haut Brion, Solaia, Caymus og Opus One.
Han ble utropt til «Årets vinmaker» i 2009 av Decanter.

Bodega y Cavas de Weinert
Weinert holder også til i Lujan de Cuya i Mendoza.
Vingården ble grunnlagt i 1974 av Bernardo C. Weinert. Han ble født i en liten tysk koloni i det sørlige Brasil. I sine yngre dager grunnla han et internasjonalt transportselskap, men ble så fascinert av vinens verden at han bestemte seg for å starte selv, og valgte da å satse i Argentina. Hans klare målsetting var å lage høykvalitets viner, og hans filosofi var tuftet på utsøkt grundighet.
Før han startet, gjorde han omfattende undersøkelser i Mendoza:
Klimaet, tørken, temperatursvingningene, jordsmonnet, vinstokkene. I Lujan de Cuyo fant han den ideelle kombinasjonen. Det tok over et år å sette eiendommen han kjøpte i stand slik han ville ha den. Folk flest mente han måtte være gal, men tiden har vist at han hadde rett. Første avling kom i 1976, og i 1977 ga han ut Weinert Malbec Estrella, som fortsatt regnes for å være en topp vin blant vinsmakere over hele verden.
Weinert har alltid vært tradisjonell.
Han gjærer druene i sementtanker, og modner vinen i store, gamle eikefat av slovensk og fransk opprinnelse. Modningen for rødvinene varer vanligvis 3-4 år, noen ganger lenger. Av og til får spesielle tappinger merket Estrella («stjerne»).  De velges ut fra spesielt gode fat, og blir lagret enda lenger. 1977 Estrella Malbec fikk 19 år i eikefat før den ble tappet på flaske. Det er en vin som fortsatt anses å være en av de beste Malbec-vinene som er laget i Argentina.
Fatene han bruker rommer fra 2,500 til 6,000 liter hver. Derfor kommer det ikke noen spesiell eikesmak på vinen etter så lang lagring. I stedet viser Weinert-stilen mer jord, sopp og krydrede frukttoner i motsetning til de friske, livlige, modne frukt-smakene man kan få gjennom kontakt med nye små eikefat.
I dag har foretaket 110 ha vinmarker.

Clos de los Siete
Ligger i Tunyan, 80 km sør for Mendoza by, på en stor slette ved foten av Andesfjellene.
Dette er et av de mest ambisiøse vinprosjektene i verden, grunnlagt i 1999 av Michel Rolland og Carlos Mayer. Det er tenkt som en sammenslutning av fem gode eiendommer. Foreløpig står 3 klare – Flecha de los Andes (eid av Laurent Dassault fra Château Dassault i St. Émilion og baron Benjamin de Rothschild), Cuvelier los Andes (eid av Bertrand og Jean-Guy Cuvelier fra Château le Crock i St. Estèphe og Château Leoville-Poyferre i St. Julien) og Monteviejo (eid av Catherine Péré som eier Château Montviel i Pomerol og Château la Gravière i Lalande de Pomerol).
Ved Clos de los Siete blander vinmakeren Michel Rolland, sammen med vinmakerne fra de andre eiendommene, den ferdige vinen slik de vil den skal presenteres. Når denne vinen vurderes må vi ikke glemme at den er laget fra vinstokker som bare er noen få år gamle. Første gang det ble (prøve-)laget vin var i 2002.
Kan (og kanskje bør) lagres 5-10 år.

Allegrini & Renacer
I likhet med de foregående er denne beliggende i Mendoza. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Bodegas Renacer i Mendoza og Allegrini fra Veneto, Italia – og det de lager er en Malbec i Amarone-stil!
Vinkonsulenten Alberto Antonini fra Toscana tar med seg sin omfattende ekspertise til dette unike prosjektet, nemlig å lage vin som er italiensk i inspirasjon, men ren Argentina i flasken. Vinstokkene er mer enn 50 år gamle og står på 3 forskjellige vinmarker i 600 til 900 m høyde. Vineriet i Perdriel, Lujan de Cuyo,
ble først startet i 2004, og de har kun 29 ha vinmarker med Malbec selv. Resten av druebehovet kommer fra kontrakterte dyrkere. Druene de bruker er
62% Malbec, 11% Cabernet Franc, 14% Cabernet Sauvignon, 4% Syrah og 9% Bonarda.
Ideen med å lage vinen Enamore stammer fra Marilisa Allegrini. Hun så et enormt potensial for å lage god Amarone i Argentina. Prosjektet drives av Paolo Mascanzoni (Allegrini’s vinmaker), og Alberto Antonini (Renacer’s vinmaker) , og de traff blink på første forsøk.

Terrazas de los Andes
Ligger i Mendoza. Deres fineste vinmark, Las Compuertas, ligger på 1070 m høyde, med lavere middeltemperatur enn det som er vanlig for Mendoza. Den termale amplituden er viktig: 15°C i forskjell mellom dag og natt betyr at modningen av druene skjer langsomt, slik at aromaene, fargen og smaken blir meget gode. På denne vinmarken har de 60 ha med gamle Malbec-stokker, plantet i 1930 – altså 80 år gamle. Vingården ble kjøpt av det franske Champagnehuset Chandon i 1980. Opprinnelig var det Chandon’s mening å skifte ut Malbec med Pinot Noir fordi de trengte det til sin produksjon av musserende vin. Men i 1990-årene begynte de å endre fokus mot stille viner, og besyemte seg for å pode sine 15 år gamle Pinot-stokker tilbake til Malbec.
Heldigvis overlevde mange av de gamle Malbec-stokkene disse omveltningene. Det er vinstokker som kom fra Frankrike rundt 1850, før phylloxera. Ingen kloner brukes, det er de opprinnelige – som ikke lenger finnes i Frankrike. Hver av plantene er litt forskjellige, og denne blandingen av karakteristikker legger en ekstra kompleksitet til vinen. De moderne franske klonene er mer produktive, med større bær og lavere kvalitet sammenliknet med det gamle vinstokk-materialet.

Trivento (tre vinder)
eller Bodegas y Viñedos Trivento, ligger i regionen Maipú, øst for Mendoza. Det er et digert vinmakeri som ble grunnlagt i 1996. I 2006 var Trivento den nest største vin-eksportøren i Argentina (etter Trapiche). Det mest interessante med dette selskapet er at det er 100% Chilensk eid: Det er en utpost for Concha y Toro, som har investert $60 millioner her.
De tre vindene utgjør grunnlaget for værsystemene som påvirker Mendoza i løpet av det vitikulturelle året. Først er det de polare vindene fra Antarktis som hjelper vinstokkene med å sove. Dernest er det Zonda, som kommer fra Andesfjellene om våren og bringer med seg den første varmen, som dermed vekker vinstokkene til live. Til slutt er det Sudestada (sørøsten) som av og til bringer med seg litt ettertraktet fuktighet og regn gjennom sommeren og høsten til de tørre vinmarkene.
De har vinmarker 8 steder i Mendoza. De fleste ligger opp mot 1100 meters høyde, og de fleste leier de (1300 ha), selv har de bare 10 ha vinmarker. Nå selger de sin vin til over 100 land i verden. De satser, som så mange andre i Argentina, på Malbec, en drue som har tilpasset seg landet på en nesten utrolig måte, og her virkelig får vist sitt rette potensial. For tiden er det ca. 90 kloner av Malbec bare i Mendoza, alle med sine små særegenheter. Litt av kunsten er å finne fram til de maksimalt best egnede på hver enkelt parsell.
En av deres beste viner heter Eolo, og det er et navn vi støter på i den greske mytologien. Eolo fikk av Zevs makten til å starte eller å stanse vindene. Han styrer dem fullstendig enten det er i himmelen, på jorden eller på sjøen. I Argentina sier de at Eolo ble overtalt til å bosette seg i Luján de Cuyo i den nordre delen av Mendoza-elven. Herfra styrer han verdens vinder.
Eolo-vinmarken ble beplantet i 1912, og har altså nesten 100 år gamle vinstokker av meget høy kvalitet.

Masi
Dette er et navn vi forbinder med Italia (Veneto), Valpolicella og Amarone.
Og det er riktig: Det ER den Masi vi kjenner som har investert i Argentina, og lager argentinsk vin med italiensk sjel.
Etter mange års nitide studier i California, Virginia, Australia, New Zealand, og altså Argentina, ble vinmakeren Sandro Boscaini overbevist om at de kunne lage en Amarone som var viste nye sider ved denne vinstilen på en bedre måte her enn i Valpolicella. Amaronestilen er kjent helt fra Romertiden, og en av de eldste stilene som fortsatt eksisterer. Boscaini-familien har eid Masi i 6 generasjoner, og de var av de første som forsøkte å sette en standard for produksjonen av Amarone i 1958. Senere har de forsøkt seg med flere blandinger, som f.eks. Refosco/Corvina/Carmenère (kalt Grandarella).
I Argentina holder de til i Tupungato i Mendoza-regionen, der de rår over en fin vinmark som heter La Arboleda. Her dyrker de Veneto’s Corvina og Argentina’s Malbec – og de lager en Amarone av dem under det samlede navnet Corbec. Det brukes også en liten andel Merlot. I vineriet gjøres alt på Veneto-måten, og de har oppnådd store resultater. Første utgave kom i 1999. De har fosøkt seg med flere andre italienske druer. Rondinella, Negroamaro, Aglianico og Primitivo har ikke vist seg så bra, men den fruktige Croatina – sammen med Corvina – gjorde det mye bedre.
Vingården ligger på 1000 meter, med store forskjeller i temperaturen om dagen og om natten.

Bodega Pascual Toso
Ligger i San Júan, Maipú, Mendoza. Her har hans barnebarn sammen med vinmakeren Paul Hobbs en vingård med 90 år gamle Malbec-stokker (Magdalena-vinmarken). Jordsmonnet er vulkansk med mye granitt. Til sammen har de noe over 400 ha vinmarker i San Júan.
Sommeren 1880 forlot Pascual Toso sin vingård i Canale d’Alba i Piemonte, og bega seg til Argentina, der han grunnla et vinfirma som er blant de eldste og mest betydningsfulle i Agentina.
Vinen Magdalena Toso kommer fra de 33 beste tønnene i kjelleren. Den aller første utgaven kom i 2002.
2006-utgaven vant gullmedalje ved International Wine Challenge som Decanter arrangerte i London i 2009.
I Argentina er firmaet også kjent for å lage musserende viner av Chardonnay og Pinot Noir.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. 9. juni 2011 klokken 15:17 | #1