Hjem > Argentina, Vinland, Vinområde > De enkelte regionene i Argentina

De enkelte regionene i Argentina

Vi skal se nærmere på de enkelte vinområdene i Argentina.

Nord-området
Dette er interessant fordi det eksperimenteres mye her. Tross alt – det er ikke mange steder i verden man kan snakke om et område der man har vingårder som ligger på 1000-2500 meter, og til og med en som ligger på over 3000 meters høyde, og man har ikke nok erfaring med hvordan vinstokkene oppfører seg, hvordan vingjæren reagerer, hvilken betydning langt mindre oksygen har, og den store trykkforskjellen.
Igjen må vi ikke glemme at dette er eksperimenter som ikke har pågått særlig lenge. Og tenk over det faktum at her er det mest RØDVIN som lages.

 

Jujuy

Det nordligste vinområdet, ligger oppe i Andesfjellene, rett sør for grensen mot Bolivia, og det er her vi finner noen av verdens høyeste vinmarker. Det ligger et godt stykke nord for Cafayate, som også er et høytliggende vinområde. Området er relativt lite, og er mindre etablert som kommersielt vinområde. Derfor er det relativt sjelden å finne viner herfra på det internasjonale vinkartet. Områdets viktigste jordbruksprodukter er sukkerroer og tobakk. Noen av vingårdene ligger så høyt som på 2500-3000 meters høyde. Et eksempel er en rødvin produsert av Bodegas Colomé i 3000 meters høyde, laget av Malbec, Cabernet Sauvignon og Tannat, der noen av bidragene kommer fra originale vinstokker som er mer enn 150 år gamle. Denne vinen er sjelden, og importeres hverken til Norge eller Sverige. Den er å få på Internet, dog, til omkring $30.

Salta
Vinprovins i nordøst. Her ligger vinmarkene på 1000-2400 moh., med et mikroklima som er spesielt egnet for drueproduksjon.
Den er geografisk stor, og omfatter deler av Salta, Catamarca, Tucumán og La Rioja. Druedyrkingen foregår hovedsaklig i de fuktige dalførene, som inkluderer Cafayate, Andalgalá og Tinogasta i Catamarca og Chilecito i La Rioja. Calchaquíes-dalene er kanskje de mest berømte i regionen. Området er i vekst, og vinmarksområdet blir stadig utvidet. Over 80% av produksjonen er hvitvin. Klimaet er temperert med store temperaturforskjeller og meget klar himmel. Somrene er lange, med en frostfri periode fra oktober til april. Om sommeren kan ødeleggende hagl-skurer forekomme. Jordsmonnet er generelt sandholdig.
Viktigste druer er Chardonnay, Chenin Blanc, Torrontés Riojano og Cabernet Sauvignon.

Catamarca
Meget fjellrikt vindistrikt, og klimaet varierer mye med høyden over havet.
Det er, sammen med La Rioja, Salta og Jujuy, den nordligste vinproduserende provinsen i landet, og er et nytt område (1999).
Vinmarkene ligger opp til 2000 m høyde. Sommertemperaturene er høye. Her faller det ca. 400 mm regn i året. Jordsmonnet er dypt og
sandholdig. Røde viner dominerer, spesielt av Pinot Noir. Cereza brukes mye av tre grunner, vinproduksjon, spisedrue og rosin. I mindre
omfang finner vi Torrontés Riojano, Sultanina Blanca, Bonarda og Moscatel de Alejandría.

Cafayate
Vinby og dalføre i provinsen Salta i den nordvestlige delen av landet, med 1800 ha vinmarker. Det er et av landets nordligste vinområder, men
ligger altså på den 25. breddegrad – som tilsvarer omtrent midt i Sahara-ørkenen. De fleste vinmarkene ligger på ca. 1600 m, og landskapet omkring er storslått og goldt. Den sandete og steinete jorden dekkes av busker og kaktus. Mikroklimaet er spesielt velegnet for den hvite Torrontés-druen, som stort sett bare finnes i Argentina (men som kommer fra Nord-Spania). Den gir viner med utpreget aroma og krydret stil. Det er to store vinerier her, Arnaldo Etchart og Michel Torino, sammen med noen mindre, deriblant Bodega Colomé som ligger i 2.400 meters høyde og er verdens høyest beliggende vingods. De har en
vinmark som Altura Maxima som er verdens høyeste – 3110 m.o.h. Her tester man ut bl.a. Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah, Petit Verdot og Tempranillo. Den store høyden er fortsatt gjenstand for mange eksperimenter, men man tror den vil være gunstig for vinproduksjon. Den ekstreme høyden gir vinstokkene rikelig med sol, og noen forskere tror at dette øker innholdet av de helsebringende polyfenolene i rødvin. Den tynnere luften og lavere luftfuktigheten ser ut til å få druene til å utvikle tykkere skall, noe som resulterer i en mer smaksrik, aromatisk, og tanninrik drue. De største problemene er frost, hagl, lite oksygen, villesler og bladskjærermaur.

La Rioja
Landets tredje største vinprovins med 5% av den totale vinproduksjonen. Dyrkingsområdet er konsentrert om små vannrike dalfører vest i provinsen, mellom Velasco- og Famatina-fjellene. Senteret er byen Chilecito, grunnlagt av gullgravere på 1800-tallet, 935 moh.
På østsiden av Velasco-fjellene faller det mer enn 300 mm nedbør i året.
På grunn av den varierte topografien får man markante temperaturskiller mellom de vestlige fjellene og slettene, spesielt om sommeren.
Den dype sedimentjorden er grovere på slettene og finere i fjellskråningene. 50% av markene er beplantet med den hvite druen Torrontés Sanjuaniño.
Røde varianter finnes i mindre omfang, de viktigste er Barbera og Bonarda. Det produseres mye spisedruer i området.

Córdoba
Vindistrikt nord i landet omkring den nest største byen, som har samme navn.
Det ligger nordøst for Mendoza, øst for San Juan og La Rioja. Det grenser mot Santiago del Estero og Catamarca i nord, La Rioja og San Luis i vest, La Pampa og Buenos Aires i sør og Santa Fé i øst. Det ligger i en rik provins, moderne og industriell, med et aktivt universitetsmiljø. Området befinner seg nokså midt i landet, og som den nordre spissen av en likesidet trekant mellom Santiago i Chile og Buenos Aires i Argentina. Byen ligger i et fruktbart jordbruksområde som får vannet sitt fra Primero-elven, også kalt Río Suquia, som renner gjennom byen. Viktigste jordbruksprodukter er soya, solsikker, mais, hvete, poteter, peanøtter, oliven og druer.

 

Sentralområdet
Dette er det viktigste, for 80% av argentinske viner kommer herfra.

Mendoza
Argentinas største og viktigste vindyrkingssenter, vest for Buenos Aires, nær Andesfjellene, som danner grensen mot Chile. Her finnes over 70% av landets vinmarker (mer enn 144.000 ha). Distriktet har 1.200 vinhus, men bare en brøkdel av dem har kunnet gjøre de nødvendige investeringene for å kunne produsere viner med eksport-kvalitet. Sammen med nabodistriktet San Juan produserer Mendoza likevel over 90% av landets finere eksportvin. Denne innsatsen gjør Argentina til en av verdens største på eksportmarkedet. Her ligger det to DO-områder, Luján de Cuyo og San Rafael.
Byen Mendoza ble grunnlagt i 1561, og har i dag 900.000 innbyggere. Allerede i 1534 plantet to europeiske munker de første vinstokkene her. Området har vært utsatt for mange jordskjelv, og byen ble nesten totalt ødelagt i 1861. Klimaet er tørt, Andesfjellene tar av for regnet og fuktigheten fra Stillehavet, så kunstig vanning er vanlig (og nødvendig).
Det er smeltevannet fra Andesfjellene brukes som grunnlag for denne vanningen (for det meste dryppvanning).
Mikroklimaet i Mendoza er om sommeren preget av varme dager og kjølige netter. Regionen har sommertemperaturer på opptil 40 °C. Området er delt i 5 soner: Norte Mendocino (nord og øst for byen), Zona Alta del Río Mendoza, Este Mendocino, Valle de Uco og Sur Mendocino.
Druetypene som benyttes er gjerne av fransk opprinnelse, både for de røde og de hvite vinene, og her får de et ideelt sukkernivå sammen med god fruktighet. Vinene er oftest runde, temmelig fyldige og kan ofte drikkes unge. Cabernet Sauvignon og Malbec er de viktigste druene.
Nesten alle de billigste argentinske eksportvinene kommer fra Mendoza, og er som regel masseprodusert.

Valle de Uco
Et dalføre i Mendoza, men det skiller seg ganske merkbart ut fra resten av provinsen, så mange betrakter det som et eget område. Det er ganske nytt og har et stort potensial for god vin. Tidligere ble det bare dyrket frukt her, men nå overtar vinstokker i sterkt stigende grad. Høyest ligger vinmakene i Tupungato (opp til 1400 meter). De klassiske druetypene er Malbec og Sémillon, men Chardonnay, Pinot Gris, Torrontes, Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir brukes i stadig større omfang. Området huser mange av Argentina’s topp produsenter, som Lurton, Dassault, Rothschild og Rolland.
Vinmarkene til Vista Flores har produsert noen spesielt suksessrike viner her. Underregioner er La Consulta, Tunuyan, Vista Flores, San Carlos og Tupungato.

Tupungato
Det høyeste vinområdet i Valle de Uco, som er en del av Mendoza.
Det ligger ca. 70 km sør for byen Mendoza, og navnet kommer fra vulkanen Tupungato (6570 m) som ligger i området. Vinmarkene ligger på 1200-1400 m. Druene får god syrlighet, og vinene vil ofte vinne på lagring. Her ligger Bodega Catena Zapata.

La Consulta
En liten by og et vinområde som er et underområde av Valle de Uco, i 1000 meters høyde, ca 80 km fra byen Mendoza. Det ligger bare 15 km fra foten av de bratte Andesfjellene. (Bare 30 km mot vest har høyden kommet opp i over 4000 m). Jordsmonnet er sand med mye småstein.
Her holder 20 vingårder til, bl.a. to av Argentina’s beste – Achaval-Ferrer og O. Fournier. Det satses mye på Tempranillo, og mange av de spanske tradisjonene går igjen her. Men det dyrkes også Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Torrontès.

Tunuyan
Et vinområde 50 km sør for byen Mendoza-provinsen, tett opp til Andesfjellene, 1200 moh. Det er en avsetningsslette for små elver (den største heter Tunuyan) som renner ned fra de alltid snødekte fjellene. Det er nesten som å være på toppen av verden – himmelen er mørk blå, gresset er mørk grønt, og det hele er rammet inn av snødekkede fjell så langt øyet kan se. Midt ute på denne (endeløse) sletten ligger 850 ha vinmarker, og noe som minner om en Inka-landsby. Det viser seg å være det spektakulære Clos de los Siete-vinhuset.

Luján de Cuyo
Vinregion nord i Mendoza (DOC), rett sør for Mendoza by. Vinmarkene dekker 9150 ha. i 1000 til 1200 meters høyde. Her er klimaet, i likhet med resten av regionen, meget tørt, med varme dager og kjølige netter. Andesfjellene tar av for regnet og kunstig vanning er vanlig. Druetypene har vanligvis fransk opprinnelse. For DOC-vinene er kun Malbec tillatt.

San Rafael
Vinområde midt i Mendoza provinsen, 235 km sør for byen Mendoza. Det var det første DOC-området i Sør-Amerika (1992).
Selve området ble grunnlagt i 1805, midt på pampasen. Elvene Diamante og Atuel gjør San Rafael til en fruktbar oase. Her er det varme sommere og milde vintere. Røde druer inkluderer Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Malbec. Hvite druer inkluderer Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pineau de la Loire og Tocai friulano.
Den best kjente produsenten er Bodegas Goyenechea.

Barrancas
Et underområde av Mendoza, omkring byen av samme navn 30 km øst for Mendoza. Vinmarkene ligger på 680-750 moh. Jordsmonnet er avsetninger
fra elveløp. Klimaet er varmt og tørt. Januar er varmest med et gjennomsnitt på ca. 23 °C. To viktige produsenter her er Finca Flichman og Pascual Toso.

 

Sørområdet

Her har det vært en ganske liten produksjon av vin i 100 år, men først nå begynner det å gjøre seg gjeldende. Potensialet er bra.

Patagonia
En region som inkluderer de fruktproduserende regionene Río Negro og Neuquén som har et betraktelig kjøligere klima enn de store regionene i nord. Jordsmonnet er enda mer karrig, men i motsetning til områdene lenger nord, er høyden over havet bare ca. 200 m. Tidlig på 1900-tallet importerte
Humberto Canale vinplanter fra Bordeaux og etablerte det første kommersielle vineriet i regionen. I 2003 omfattet området 3,800 ha vinmarker, men nå vokser det ganske fort. Produsentene planter kjølig-klima-sorter som Chardonnay og Pinot Noir i tillegg til Malbec, Semillon og Torrontés Riojano (Malvasía). Mange av druene til de argentinske musserende vinene kommer herfra.
Flere viner herfra har vunnet internasjonale priser, og de blir bedre og bedre for hvert år.
Bodegas Weinert har den sørligste vinmarken i landet, 1,600 km sør for Mendoza.

La Pampa
En av de sørligste vinprovinsene i Argentina – bare Rio Negro er lenger sør.  Det ligger på samme breddegrad som sør på New Zealand.
Dette lovende området ligger langs to dalfører som får vann fra Rio Colorado. Både Cabernet Franc og Merlot gir gode resultater, i tillegg til Malbec og Cabernet Sauvignon. En god produsent er Bodega del Desierto, som har Paul Hobbs fra California som vinmaker.

Rio Negro
Vinprovins lengst mot sør i Argentina. Det er et langstrakt dalføre, og i den øvre delen (mot sør) finnes 80% av regionens vinmarker. Det er det sørligste eksisterende vinområdet i verden, og det er et svært velegnet sted for vindyrking.
Det er bare tidlig og sen frost som setter begrensninger. Mest dyrket er Bonarda, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot og Syrah blandt de røde, og Chenin Blanc, Pedro Giménes, Sauvignon Blanc, Semillón og Torrontés blandt de hvite.
Her holder for øvrig fetteren til Peter Sisseck (Pingus i Spania) til – Hans Vinding, med sine 70-80 år gamle vinstokker, plantet av italienske immigranter.

Neuquén
Dette området er en del av Patagonia, der det har vært noe vinproduksjon inne blant all fruktproduksjonen. Men det er først i de senere årene man har satset i større målestokk. Det er opprinnelig et ørken/steppe-område. Men området er velegnet for vinproduksjon, noe  bl.a. «Bodega del Fin del Mundo» har vist til fulle. (De vant sølvmedaljer med to av sine viner i Decanter i 2009). Jordsmonnet er bra, temperaturen varierer med ca. 20º hver dag, og det regner lite. Til gjengjeld blåser det nesten alltid. Malbec, Merlot og Pinot Noir har funnet seg vel til rette, sammen med Sauvignon Blanc og Riesling.

Buenos Aires
En provins som har blitt leverandør av fine viner i løpet av 2000-tallet. Vingårdene ligger i den sørlige delen av provinsen, spesielt rundt Médanos.
Der de nå dyrker druer drev de opprinnelig med grønnsaker, hvitløk og beitemarker. En vin fra Médanos vant en sølvmedalje i 2009 Decanter World Wine Awards i London (Al Este Chardonnay).

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. 9. juni 2011 klokken 15:13 | #1