Carrascal

Jeg har tidligere villet slå noen slag for argentinsk kvalitetsvin som etter min smak har mange av de elementene jeg leter etter. Da er det spesielt godt å kunne anbefale en god, rød argentinsk kvalitetsvin som attpå til må sies å være billig (kr. 125 på polet), nemlig Weinert Carrascal.

Vinmark i Lujan de Cuyo

Les mer her: argentina-1
argentina-2
argentina-4
argentina-3

Landskapet
Vi befinner oss midt i Argentina, i regionen Cuyo på vestsiden av landet, tett opp til Andesfjellene. Her, like ved veien over til Santiago, Chile, ligger Mendoza, en attraktiv storby bygget opp etter europeisk mønster. De nærliggende Andesfjellene, og kanalene som skal fange opp og distribuere regionens sjeldne regndråper, er tydelige påminnelser om beliggenheten i Sør-Amerika, men arkitekturen og matkulturen minner om klassisk spansk og italiensk. Landskapet ved foten av Andesfjellene er et nydelig, urørt område som stort sett bare blir sett av gauchos og frittgående geiter.

Vingården
I landsbyen Lujan de Cuyo, like utenfor Mendoza, ligger Bodega y Cavas de Weinert. Dette området ble Argentinas første vinappellasjon (i 1993), og hvor du enn snur deg er det vinmarker. I tillegg til Weinert finner du bl.a. Norton, Trivento, Luigi Bosca, Nieto Senetiner, Concha y Toro og Alta Vista.

Ved foten av Andesfjellene

Terrenget omkring Weinerts vinmarker er kupert, og ligger på mellom 850 og 900 moh.  Jordsmonnet er steinete og rikt på sand, og klimaet er mildt til å være i denne høyden – 10-15° om vinteren og 20-25° om sommeren, med mindre enn 200 mm årlig nedbør.

Det opprinnelige vinhuset ble grunnlagt i 1890 av en spansk Immigrantfamilie som het Otera. Denne familien drev det fram til 1920, da vineriet ble forlatt fordi vinkonsumet sank dramatisk blant argentinerne. Men midt på 1970-tallet kjøpte brasiliansk fødte Don Bernardo C. Weinert eiendommen og pusset den opp før første innhøsting i 1977. Enkelte mener at hans 1977 Malbec fortsatt er det mest lysende eksempel på den argentinske Malbec-stilen.

Weinert begynner å bli en gammel mann, og han tilhører såvisst den gamle skolen. Å si at han ved vineriet sitt lager vin på tradisjonell måte er forsiktig sagt. Dette er et av få vinerier i Mendoza der du ikke vil finne en eneste ståltank til gjæringen. Alle vinene gjæres enten i epoxybelagte sementtanker, eller i store eiketønner. Om vinene er lagret i eik, er de virkelig lagret i eik – 1.5 år er minimum – og bare i store, gamle eiketønner med 3.000 til 11.000 liters kapasitet. Her er «barrique»  et skjellsord. Det er også mange av de moderne teknikkene som brukes i internasjonal vinmaking.
Tykke steinmurer gjemmer tønnene fra Argentinas sterke sol, og skaper i stedet perfekt temperatur og fuktighet. Disse, kombinert med tålmodighet og omsorg, er essensielle når det gjelder å skape klassiske høykvalitetsviner.

Feiring av vinhøsten i Mendoza

Vinen
Malbec kom til Argentina fra det sørvestre Frankrike. Der finnes den fortsatt, men folk flest forbinder vel nå denne druen med Argentina. Druestokkenes sensitivitet overfor sykdommer forbundet med fuktighet gjør at den brukes i stadig mindre grad i Frankrike, men det er ikke noen hindring i de ørken-liknende forholdene som dominerer denne delen av Argentinas vitikulturelle landskap. Ønologen Hubert Weber står bak vinene.

Vinen «Carrascal» har fått sitt navn etter de amforaene av leire som ble produsert i Mendoza på 1800-tallet, og hentyder til firmaets fokus på tradisjonelle metoder, som er blitt brukt ved vineriet siden den første utgaven i 1977. Den er en blanding av 45% Malbec, 35% Merlot og 20% Cabernet Sauvignon, og vinen tilbringer opp til 30 måneder i store franske eiketønner, som gir den en harmonisk balanse mellom frukten og dens komplekse struktur.

Den har en lysende rubinrød farge, kombinert med dypere rødt. Duften er vel-utviklet og kombinerer toner av eik etter sine 2 år i franske eikefat, med modne røde frukter som minner mer om Sør-Frankrike enn sør for ekvator. Den er en saftig, harmonisk, glatt, vel-balansert vin med akkurat tilstrekkelig syre. Fin, varm og lang avslutning. Dette er kanskje en av de mest tradisjonelle rødvinene som lages i Argentina, og en av de beste i sin klasse i hele verden. Wine Enthusiast gir den 90 poeng, og det er det ikke vanlig at viner i denne prisklassen oppnår.

Om denne vinen dukket opp i en blindsmaking, ville mange gjettet på at den kom fra Bordeaux (høyre bredd), og andre ville være temmelig sikre på at opprinnelseslandet var Frankrike. Jeg tror mange (også profesjonelle) ville reagere med stor forbauselse når de fikk vite at den kommer fra Argentina!

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.