Hjem > Generelt > Jakten på elegansen

Jakten på elegansen

Stilskifte i australske viner

Da australske viner for alvor slo gjennom på verdensmarkedet i 1980- og 90-årene, var det de slagkraftige, robuste kroppsbyggervinene, som fant veien til forbrukernes glass. Stilen ble godt på vei hjulpet av den amerikanske vinskribenten Robert Parker som i sitt vinmagasin «The Wine Advocate» gjennom årene har vist en preferanse for produkter med høye alkoholprosenter og en massiv struktur. Når det snakkes om vin fra ”down under”, er det nettopp dette bildet de fleste oppfatter som typisk for denne delen av vinens verden, men det australske vin-univers er langt mer nyansert i dag enn for tyve år siden.

Nå ser man konturene av et stilskifte i den australske vinverdenen. 90-årenes trend med vampede viner og høye alkoholprosenter er på vei ut, og forbrukerne ønsker seg viner med mer eleganse, friskhet og en avdempet karakter. Det er en utvikling som gradvis har funnet sted etter en massiv påvirkning fra flere hold.

En voksende bevissthet i Australia omkring samspillet mellom mat og vin har medvirket til en økt etterspørsel etter viner med friskhet og finesse. Alkoholrike fruktbomber er det vanskeligere å velge mat til, mens de elegante vinene lettere tilpasser seg gastronomien på tallerkenen. Australske forbrukere har slått an tonen, og ledende australske sommeliers og restauratører følger opp. Denne utviklingen kan vi også, men kanskje i mindre grad, se her hjemme.

Kjente vinmakere fra førende australske vinhus fronter de nye tendensene og bebuder et skifte bort fra de bombastiske vinene, sammen med en bevisst demping av alkoholprosenten.

De får støtte fra Australias førende forskningssenter, Adelaide’s Australian Wine Research Institute, som har flere prosjekter i gang som hjelper til med å fremme en mer elegant struktur i de australske vinene. Der mener de at i takt med en stigning i vinens alkoholkonsentrasjon skjer det en tilsvarende undertrykkelse av aromaer og smaksnyanser. For å finne nye veier holder forskningsinstituttet på med å undersøke vingjærens mulige innflytelse på å senke alkoholprosenten i vinen.

Det egentlige gjennombruddet i stilendring i Australia skjedde for omkring 10 år siden. Vineksperten og forfatteren James Halliday har analysert medalje- og hedersbevisninger i australske vinshow i perioden 2000 til 2005. Resultatet viser at de mestvinnende vinene kom fra vinregionene Clare Valley og Coonawarra i South Australia, Hunter i New South Wales og Great Southern i Western Australia. Det er fire vinområder som er karakterisert ved at de lager mer syrerike, lettere, mer elegante viner. Motsetningen er de opulente, slagkraftige vinene fra Barossa Valley, Langhorne Creek og McLaren Vale, (som alle ligger i South Australia) og som i samme periode åpenbart ikke har høstet så mange medaljer som tidligere.

Forandringene har lettere for å slå gjennom i visse australske vinområder enn i andre, for det er først og fremst i vinmarkene at endringene foregår. Det er en utvikling som i sakens natur tar en del tid. Nytenking i forhold til valg av druekloner, beskjæring og oppbinding, beplantingstetthet, høsttidspunkt og andre faktorer spiller inn. Jordbunnsforholdene og klimaet i Australia er meget variert, og vinmarkenes beliggenhet over havet gjør at det er store forskjeller i temperaturforhold.

De enkelte australske vinregionenes særpreg kommer til slutt til uttrykk i vinene. Det er store avstander mellom de enkelte vinområdene, og de markante forskjellene fra Margaret River og Pemberton i Western Australia kontra Barossa eller McLaren Vale i South Australia eller Hunter Valley i New South Wales i den østlige delen av Australia, vil naturligvis stadig eksistere selv om det vil være i en fornyet form.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.