Hjem > Chenin Blanc, Frankrike, Loire > Loire : Touraine: Vouvray

Loire : Touraine: Vouvray

Mange mener at disse vinene er Loire’s største. Enten man vurderer den tørre mineraliteten i sec-vinene, den utmerkede balansen i en demi-sec, eller den store intensiteten og de komplekse smakene i en lagret moelleux, er Vouvray den beste appellasjonen i denne delen av Loire. Noen går lenger, og sier at det er den beste i hele Loire.

Vinmarkene i Vouvray, som ligger i bakkeskråninger og på platåer over byen, er eldgamle. St Martin de Tours, som grunnla et kloster i det nærliggende Marmoutier, sies å ha anlagt de første vinmarkene på 400-tallet. Vinmarkene dekker åtte kommuner rundt (og inkludert) Vouvray, og appellasjonen ble definert i 1936.
Jordsmonnet er tuff-kalk dekket med leirjord som inneholder områder med flint og sand, og det er 100% Chenin Blanc i mange forskjellige stiler, fra sec til moelleux, der utbyttebegrensningen er 52 hl/ha, og pétillant og mousseux, der utbyttebegrensningen er 65 hl/ha. Denne rendement de base er dog bare ment som en guide, og maksimum utbytte er vanligvis høyere. Appellasjons-reguleringene stipulerer også minimum mostvekt – 153 g/l for de stille vinene og 136 g/l for musserende – og alkoholstyrken er også regulert. INAO har imidlertid ikke gitt vinmakerne noen minimum sukker-konsentrasjoner for å kunne definere sec, demi-sec eller moelleux, så disse betegnelsene blir et spørsmål om tolkning. EU har noen bestemmelser om dette, men de passer ikke særlig godt med det som tappes på flaske i Loire.

Vouvray definisjoner

Sec: tørre viner, vanligvis med 3-5 g/l restsukker.

Sec-tendre: Ikke noen betegnelse du vil finne på noen flaske, men en brukbar, dog dårlig definert betegnelse som er ment å beskrive en stil som såvidt er off-dry, men ikke har nådd nivået for demi-sec. Her er restsukkeret vanligvis 4-15 g/l.

Demi-sec: Bokstavelig talt ”halv-tørr”, selv om kanskje ”halv-søt” hadde vært en bedre beskrivelse. Man kan godt si at dette sannsynligvis er Vouvray’s mest ”vanlige” vin. En typisk Vouvray demi-sec vil ha 10 – 20 g/l restsukker.

Moelleux: søte viner, definert av EU til over 50 g/l restsukker. Typisk moelleux-vin fra Vouvray inneholder fra 45 g/l og oppover, og selv om de fleste vil komme opp med mindre enn 100 g/l, er det noen som mer enn dobler dette tallet.

Topp domener i Vouvray

Domaine Huet
Domaine des Aubuisières
Philippe Foreau
Domaine Champalou
Marc Brédif
Chateau Gaudrelle
François Chidaine
François Pinon
Poniatowski
Taille aux Loups

Montlouis

Domaine Deletang
Taille aux Loups
François Chidaine

Byen Montlouis ligger tvers over elven fra Vouvray, med ganske likt jordsmonn, selv om det nok er mer sand her, men vingårdene gir et litt annerledes resultat. Det er tre kommuner som har vinmarker som er kvalifisert for Montlouis appellasjonen, som ble definert i 1938. Det dreier seg om Montlouis-sur-Loire og Lussault-sur-Loire, begge på Loir’s venstre bredd, og St-Martin-le-Beau, som ligger litt lenger mot sør, nærmere Cher enn Loire. Utbyttet (rendement de base) er som for Vouvray, 52 og 65 hl/ha for stille og musserende vin. Dette er enda en 100% Chenin Blanc appellasjon, men på tross av disse likhetene har vinene aldri oppnådd det omdømmet som Vouvray har fått. Mange av dem er imidlertid meget fine, og de kan oppvise en ganske utrolig metamorfose i flasken, og komme ut som komplekse, interessante viner, spesielt fra en stor årgang. Jacky Blot ved Taille aux Loups er et av de ledende navnene i regionen, men se også etter François Chidaine som ikke bare har fått flotte resultater i Vouvray, men også flotte viner i Montlouis.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.