Hjem > Loire, Tørr > Loire: Savennières

Loire: Savennières

Savennières er en vakker landsby 15 km sørvest for Angers, der det produseres den fineste hvitvinen i Côteaux de la Loire, og som ligger i Anjou. De beste vingårdene er Coulée-de Serrant og Roche-aux-Moines. Andre ledende eiendommer er Bécherelle, Château d’Epiré, Château de Chamboureau og Château de Savennières. Det er såvisst ingen ny appellasjon.

Den ble først bestemt i 1952, omtrent samtidig som Coteaux du Layon (1950), Bonnezeaux (1951) og Quarts de Chaume (1954). På den tiden var den fremherskende stilen i Savennières demi-sec, og det er ikke så lett å se hvorfor denne lille enklaven med vinstokker, den eneste Anjou appellasjonen å merke seg som ligger nord for Loire, fortjener slik spesialbehandling. Svaret ligger i smaken på moderne Savennières. I dag tillater appellasjonen tørre så vel som søte stiler. Halvtørre viner var nok populært på 1950-tallet, men i dag har trenden svingt, noe som motiverer mange produsenter til å vinifiere vinene tørre i stedet. Denne stilen står nå for 90% av appellasjonen’s totale produksjon. Ved å produsere viner på denne måten, har lokale vinmakere som Nicolas Joly, Florent Baumard og Claude Papin fått fram viner som ikke bare er det ultimate uttrykket for Chenin Blanc, men som ogå er Loire’s ærligste, dypeste og beste tørre hvitvin.

Vinmarkene i Savennières, og de to cruene Roche aux Moines og La Coulée de Serrant ligger langs Loire’s høyre bredd når den flyter forbi Béhuard og Rochefort-sur-Loire.
Det er bare tre kommuner her som er kvalifisert for denne appellasjonen: Savennières selv, sammen med Bouchemaine, oppover elven, nær Angers, og Possonière, rett nedenfor. Det er omtrent 117 ha vinmarker, selv om mer enn det dobbelte kommer inn under INAO’s bestemmelser.
Frukten høstes med et maksimums-utbytte på 50 hl/ha for tørr Savennières, og 40 hl/ha for halvtørr. Vinene det resulterer i kan være ganske eteriske, og måle seg med noen av de størate hvite vinene i verden. Savennières fra en ledende produsent har fin balanse, i kombinasjon med smaksmessig kompleksitet. Og det er snakk om utfordrende smaker: strå, kinin, kamomille, honning, mineraler og mere til. Noen av smakene finnes bare her i hele Loire. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor enkelte klassifiserer noen av vinene fra Savennières, som cruet Coulée de Serrant, i en super-liga av franske hvitviner, ved siden av Yquem og Montrachet.

Topp-domener i Savennières

Domaines des Baumard
Pierre-Bise
Domaine FL
Domaine des Forges
Nicolas Joly
Jo Pithon
Pithon-Paillé
Domaine du Closel
Domaine aux Moines
Chateau d’Epire

Det er en del domener som gjør Savennieres til et område det er viktig å holde øye med, ledet av Florent Baumard som produserer tre cuvéer, hvorav Clos du Papillon er den beste, og av Claude Papin i Chateau Pierre-Bise. Papin har laget fine viner på leid jord i Clos de Coulaine, men i 2004 kjøpte han to andre parseller i Savennières appellasjonen, inkludert en i cru Roches aux Moines, så vi får nok se mer fra denne ledende vinmakeren i fremtidige årganger. Branchereau-familien ved Domaine des Forges pleier sine vinstokker i Clos de Mauriers, også dette eksellente viner. Vinene til Nicolas Joly er gjenstand for mange kritiske analyser. Han har grunnleggende Savennières (som en gang het La Becherelle, i dag kalt Le Vieux Clos), i tillegg til sine Clos de la Coulée de Serrant (et Joly-monopol) og en Roches-aux-Moines cuvée, La Bergerie. Joly er en kontroversiell figur, bl.a. gjennom sin ekstreme tro på biodynamisk dyrking. Det er mange som spør om det går an å si at vinene er blitt forbedret under ham. Noen sier nei, andre mener at de har blitt vidunderlige.
Andre navn å se etter er Jo Pithon (som bruker Croix Picot vinmarken), Domaine du Closel, Domaine aux Moines og Chateau d’Epire.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.