Hjem > Frankrike, Loire, Rødvin > Loire: Touraine

Loire: Touraine

Chinon og Bourgueil markerer ikke slutten på rødvinene fra Touraine. Det er nemlig svære sletter med vinstokker vi ikke har beskrevet. Mange av disse er på landområder som kvalifiserer til Touraine-appellasjonen, eller et av dens underområder, som Touraine-Azay-le-Rideau, Touraine-Amboise, Touraine-Mesland og Touraine-Noble-Joué. Disse regionene har alle en appellasjon for rød, hvit (alle nivåer av sødme), rosé og musserende viner. Det er i Azay-le-Rideau man vanligvis finner de beste vinene.

Amboise er en malerisk liten by med berømt renessanseslott nær Tours. Det er også navnet på noen friske, fruktige og tiltalende små viner som produseres nær byen, og har rett til AC “Touraine-Amboise”. De hvite vinene, som minner om Vouvray, lages av Chenin Blanc-druen. De røde og rosa er fra Malbec (eller Cot), eller fra Gamay og av og til Cabernet Franc. De fleste drikkes lokalt.

Reguleringene tillater et stort antall druer, inkludert Cabernet Franc, Cot og Gamay, selv Cabernet Sauvignon og Pinot Noir for de røde, Sauvignon Blanc og Chenin for de hvite, sammen med noe Chardonnay, fra 143 kommuner i Indre-et-Loire og Loir-et-Cher. Avkastningen er satt til 60 hl/ha for de røde druene og og for rosévin, og 65 hl/ha for de hvite. Det ligger nærmest oppe i dagen hvorfor dette fører til så mange vinstiler. Det er noen få produsenter det er verd å holde et godt øye med. Dette er neppe viner som tømmer lommeboka!

Topp domener i Cheverny & Cour-Cheverny

François Cazin

Det må også sies noen ord om de som ligger i utkanten av appellasjonen. De viktigste av disse er nok Cheverny og Cour-Cheverny, en tvilling-appellasjon i det nord-østre hjørnet av Touraine-området som ikke fikk sin appellasjons-status før i 1993. Den førstnevnte oppviser en ganske standard blanding av røde, rosé og hvite. De røde er for det meste Gamay og Pinot Noir, med maksimum 15% Cot eller Malbec, og rosé-vinene lages av Gamay, Pineau d’Aunis og Pinot Noir, selv om det også her er tillatt med noen andre druer. De hvite vinene er først og fremst laget av Sauvignon Blanc, som må utgjøre mellom 60 og 85% av blandingen, der Chardonnay, Menu Pineau (en lite kjent fetter av Chenin Blanc) og Chenin selv utgjør resten. Den andre av disse to appellasjonene, er langt mer esoterisk. Den tillater kun hvitvin, og kun druen Romorantin.

I mange av de andre, små vitikulturelle regionene er vinstokkene en del av en polykultur, sammen med frukt, grønnsaker og krøtter. Ved siden av Jasnières og Coteaux du Loir har vi VDQS-området Coteaux du Vendomois. Valençay, i det sørøstre hjørnet, har en appellasjon for den lokale geitosten, og vinen tappes som VDQS. I området rundt Haut-Poitou er de kjent for Charantais meloner og lammekjøtt, men det lages også vin her, og igjen er det VDQS. Som Cheverny har disse siste regionene en appellasjon for rød, hvit og rosé fra et bredt spektrum av typiske Loire druer.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.