Hjem > Cabernet Franc, Frankrike, Loire, Rødvin > Loire : Touraine: Chinon

Loire : Touraine: Chinon

Chinon er en by på bredden av Vienne som er en sideelv til Loire, og kjent for sin storslagne borg fra 1000-tallet. Appelasjonen gjelder 18 kommuner, på begge sider av Vienne helt ned mot der den flyter sammen med Loire.

Appellasjonen tillater hvit (av Chenin Blanc) og rosé, men det er de røde vinene, som nesten alltid lages av Cabernet Franc, som dominerer. Det er tillatt å blande inn 10% Cabernet Sauvignon men det skjer ikke så ofte. Utbyttet er satt til 55 hl/ha. Det er jordsmonnet som avgjør stilen, og det er hovedsaklig tre typer: Det jordsmonnet som regnes som best er tuff, kalksteinsbakker som er så karakteristiske for kommunene langs Vienne, som Cravant-les-Coteaux, Anché, Rivière og Chinon. Dette jordsmonnet produserer vin med mest struktur og kropp, og som spesielt i gode årganger vil eldes så bra. Så er det leirjorden, som mange ser ut til å overse. Den er spesielt merkbar i Véron, nordvest for Chinon. Her får man viner som ligger mellom tuff-jorden og den tredje gruppen, som kommer fra sand- og grus-jord rundt Cravant-les-Coteaux og Panzoult. Disse blir oftest de letteste.

Med en slik mangfoldighet av mulige stiler, selv for hver enkelt vinmaker, kombinert med markerte årgangsforkjeller, kan det være meget vanskelig å bli ordentlig kjent med vinene i Chinon. Men det er det en verdifull målsetting å ha.

Topp domener i Chinon

Couly-Dutheil
Bernard Baudry
Charles Joguet
Wilfrid Rousse
Philippe Alliet
Olga Raffault

Nordvest for Chinon kommer man til Bourgueil. Etter Chinon er dette Touraine’s nest største rødvins-appellasjon, sammen med St-Nicolas-de-Bourgueil rett bortenfor. Men begge disse appellasjonene ligger i skyggen av sin nabo. Det ikke alle er klar over er at vinene herfra kan være svært gode.

De to appellasjonene dekker åtte kommuner, som alle kan bruke Bourgueil, og St-Nicolas-de-Bourgueil kan bare brukes i den ene kommunen med dette navnet. De lages etter mye av de samme retningslinjer som Chinon. Vinene, rød eller rosé (ikke hvit), lages 100% av Cabernet Franc, og avkastnings-grensen er den samme, 55 hl/ha. Jordsmonnet er svært likt, med områder med tuff, og sand og grus. Dette gjelder også kommunen St-Nicolas.

Topp domener i Bourgueil & St-Nicolas

Joël Taluau
L & M Cognard-Taluau
Jacques Mabileau
Pierre-Jacques Druet
Domaine de la Lande
C & P Breton
Yannick Amirault

Forskjellen mellom Chinon og Bourgueil er vanskelig å belyse. Hver av appellasjonene, som begge ble definert i 1937, kommer med et identisk sett med viner med lignende smaks-profiler, laget for de samme markedene. I en blind-testing er det vanskelig å skille den ene fra den andre, spesielt med tanke på de forskjellene man oppnår med det mangfoldige jordsmonnet, årgangsvariasjonene og filosofien til de enkelte vinmakerne. Man kan kanskje si at vinene fra Bourgueil er mer rustikke, men det er slett ikke alltid tilfelle, og det er bare når man leser etiketten at ting kanskje faller på plass.