Hjem > Frankrike, Produsent, Rhône, Vinland, Vinmaker > Rhône: Vinmakere M-V

Rhône: Vinmakere M-V

Vinmakere, produsenter og negocienter i Rhonedalen M-V

Marcel Richaud, Domaine – Vinfirma i Cairanne (Côtes du Rhône Villages). Marcel Richaud demonstrerer hvor mye optimal modning betyr. Vinene er meget runde og har stort raffinement.

Marcoux, Domaine de – De to søstrene Catherine og Sophie Armenier i Orange driver domenet biodynamisk, og får elegante og dype rødviner med fine tanniner. Châteauneuf du Pape, Côtes du Rhône.

Mas de Libian – Vinprodusent i Saint-Marcel-d’Ardèche (Côtes du Rhône Villages) på vestsiden. Meget gode viner med egen stil.

Mont Olivet, Clos du – Vingods i Châteauneuf du Pape på 40 ha. Tradisjonsrike viner. Toppvinen er Cuvée du Papet.

Mont Redon, Château – Vinslott i Châteauneuf du Pape, en av appellasjonens største og mest pålitelige. Henri Plantin var en visjonær pioner som var den første til å dyrke druer på de høyeste terrassene i appellasjonen. Manuell sortering av druene under innhøstingen. Bruker alle 13 sortene for å få maksimal aromatisk kompleksitet. Lang maserasjonstid (3 uker) for å få dybde og struktur. Denne vinen bruker 10-12 år på å utvikle seg. Lager Châteauneuf du Pape, Lirac (rød, rosé, hvit), Côtes du Rhône.

Montirius, Domaine – Hovedsete i Sarrians. Lager bl.a. gode Vacqueyras og Gigondas. 54 ha. vinmarker. Christine og Eric Saurel har omstilt den gamle familie-eiendommen til biodynamisk produksjon. Velbalanserte viner med fin frukt og stor dybde. Deres Gigondas består av 80% Grenache og 20% Mourvèdre, Vacqueyras av 70% Grenache og 30% Syrah.

Mordorée, Domaine de la – Hovedsete i Lirac. Skjønt eiendommen ligger utenfor selve appellasjonen Châteauneuf du Pape, har de lenge produsert noen av de beste vinene fra dette området. Men den røde Cuvée Lirac når samme nivå.

Moulin de la Gardette – Tradisjonelt familiedomene med 9 ha. vinmarker, lager kun Gigondas – rød og rosé. 80% av druestokkene er Grenache, 15% er Syrah, og 5% utgjøres av Mourvèdre og Cinsault.

Oratoire Saint Martin, Domaine de l’ – Vinfirma i Cairanne som ledes av familien Alary. 23 ha. vinmarker i Côtes du Rhône Village og Côtes du Rhône. Høy kvalitet.

Pégaü, Domaine du – Vindomene i Châteauneuf du Pape med 21 ha. vinmarker. Paul Féraud og hans datter Laurence startet opp i 1989. Klassisk stil, kraftfull og voluminøs.

Perret, André – Vinmaker i Chavannay som lager en utsøkt Condrieu. Men vinen fra Saint-Joseph (Les Grisières) begynner å bli like bemerkelsesverdig. Han overtok familiedomenet i 1982, og har nå 11 ha. vinmarker.

Perrin, Domaine – Familieforetak i Châteauneuf-du-Pape som eier La Vieille Ferme, Château de Beaucastel og Château du Grand Prebois i Rhône-dalen. Størst produksjon ved den førstnevnte, både hvite og røde viner. Lager også AOC-vinene Côtes du Ventoux og Côtes du Luberon.

Pesquier, Domaine de – Vinfirma i Gigondas med 30 ha vinmarker på flere steder i Gigondas og Côtes du Rhône. Nesten halvparten av produksjonen selges i bulk, ikke til negocianter, men til turister som kjøper i litervis på plastflasker. Vinmakeren heter Guy Boutiere.

Piaugier, Domaine de – Vinfirma i Sablet (Côtes du Rhône Villages) med26 ha vinmarker. Store, kraftfulle og konsentrerte viner som bør lagres noen år.

Pierre Usseglio, Domaine – Châteauneuf du Pape-eiendom på 21 ha. Fremragende viner.

Rayas, Château – Det beste vinslottet i Châteauneuf-du-Pape og det eneste der som har lov til å framstille distriktets vin av Grenache alene. Disse vinene er meget holdbare, og har blitt en av de store kultvinene. Eieren står også bak Château des Tours og Château de Fonsalette i Village-området.

Réméjeanne, Domaine la – Holder til i Sabran (Côtes du Rhône Village), og har 35 ha. vinmarker. Lager også Côte du Rhône. Ouahi Klein stammer fra Marokko og Rémy Klein fra Alsace. Utmerkede viner.

Robert Michel, Domaine – Vinprodusent i Cornas. Han er 4. generasjon av vinmakerfamilien, og vinifierte sin første vin i 1975. Nå har han 5 ha. vinmarker. Den beste parsellen er 1,5 ha. i ”La Geynale”, og vinen med dette navnet er temmelig kostbar. Alle druer høstes manuelt (nødvendigvis, det er svært bratt her).

Rochepertuis – Jean Lionnet, Domaine – Lionnet lager fremragende Cornas- og St.Péray-viner.

Saint Cosme, Château – Vineiendom i Gigondas. Denne eiendommen har vært i samme families eie siden 1490. Eieren heter Lois Barruol. Deres Châteauneuf-du-Pâpe lages av 50% Grenache og 50% Mourvèdre.

Saint Préfert, Domaine – En 13,5 ha vineiendom i Châteauneuf-du-Pâpe som ble anlagt i 1920. Ble i 2002 kjøpt av Isabel Ferrando. Alle vistokkene er meget gamle, noen er mer enn 100 år. Flere av parsellene på eiendommen har blitt plantet om, og vil bidra til ytterligere forbedring av vinene i årene som kommer.

Sainte-Anne, Domaine – Vineiendom i Saint-Gervais som var en av de første som viste hva Côtes du Rhône Villages kan få til på vestsiden. Lager også Côte du Rhône.

Signac, Château – Vinmaker i Bagnols-sur-Cèze på vestsiden av Rhônen, på høyde med Orange. Tilhører Côtes du Rhône Villages. Alain Dm eier La Nerthe i Châteauneuf, kjøpte dette forfalne domenet på 38 ha., og renoverte det. I dag holder det høy standard.

Tardieu-Laurent – Samarbeidet mellom Michel Tardieu og Dominique Laurent (fra Burgund) satte ny målestokk for négocient’er. De brukte Château Lourmarin nær Aix-en-Provence som base, kjøpte sin vin fra dyrkere over hele Rhônedalen, som de deretter modnet og blandet. All vinen kommer fra minst 40 år gamle vinstokker, mange er over 80 år gamle. De har ingen vingård selv, og kjøper aldri druer. Vinene fra Rhônedalen er på øverste hylle. Det lages ca. 20 tønner av hver vin. Siden dette er en av Robert Parker’s yndlinger, har prisene rast oppover. I de senere årene har Tardieu og Laurent gått hver sin vei og Michel Tardieu har flyttet virksomheten til en mer praktisk kjeller i byen, men slottet brukes fortsatt til lagring av vin. All Syrah lagres i ny eik, Grenache i ett år gamle tønner, 18 til 24 mnd. Vinene tappes på flaske for hånd uten filtrering. Lager Côtes du Rhône, Côtes du Luberon, Côtes du Rhône Villages, Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Condrieu, Hermitage og Côte Rôtie.

Trignon, Château du – Vinprodusent i Sablet/Gigondas med 65 ha. vinmarker. Ingen annen vinavler i området kan fremvise Gigondas, Sablets og Rasteaus av en så stabil og god kvalitet. Eieren er en tidligere Chapoutier-medarbeider. Han bruker kun 70% Grenache og 30% Syrah. Druene høstes for hånd. Hele klaser presses, og vinen gjærer i store sementtanker i 20 dager. Deretter overføres ¼ til 40 hl foudres (stort trefat), der den gjennomgår en malolaktisk gjæring, mens resten holdes i sementtanker. Vinen lagres så i 14 mnd. Tappes på flaske uten filtrering. Alkoholprosenten blir 14,5%.

Trintignant, Domaine – Vinprodusent i Châteauneuf du Pape, tvers over for La Mère Germaine. Eiendommen er på 7 ha, og eies av Jean Trintignant. Mesteparten av det som produsereres selges helt lokalt. Eier også Domaine Rouge Garance.

Vernay, Georges – Vinprodusent i Condrieu i det nordlige Rhône. Står bak en rekke klassiske viner med god kvalitet. Har også en god Côte Rôtie. 16 ha. vinmarker.

Verset, Noël – Nå pensjonert vinmaker som inntil for få år siden ble sett på som den produsenten i Cornas som alle måtte måles etter. Han startet opp i 1932, og gikk av i 2000, 90 år gammel. Siden han ikke hadde arvinger, ble domenet solgt til Thierry Allemand og Auguste Clape, m.fl.

Vidal-Fleury – Det eldste vinhuset i Rhônedalen, grunnlagt i 1781 i Ampuis, Côte Rôtie. I 1985 ble det kjøpt av Guigal som er et av de fremste firmaene innen Rhône-vin. Vidal-Fleury eier egne vinmarker, bl.a. i Côte Rôtie (10 ha). De produserer viner fra appellasjonene Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage, Cornas, Hermitage, St. Joseph, Côte Rôtie, Condrieu, Gigondas, Vacqueyras, Tavel og Muscat de Beaumes de Venise, og det skjer helt etter egen stil og tradisjon, og ikke etter pålegg og styring fra Guigal.

Vieille Julienne – Vineiendom i Orange med en god hvit Châteauneuf du Pape, en utsøkt vin uten overdreven bruk av teknikk. De har 31 ha. med mange gamle vinstokker. Lager også Côtes du Rhône Vieilles Vignes.

Vieux Clocher-Arnoux – Familieforetak i Vacqueyras som i dag drives av Jean Marie Arnoux. De lager bl.a. en utmerket Châteauneuf-du-Pâpe, men også Côtes du Rhône, Gigondas og Vacqueyras.

Vieux Télégraphe, Domaine – Vineiendom på 70 ha. i Bédarrides som eies av brødrene Daniel og Frederic Brunier, som de arvet av sin far Henri i 1988, som igjen hadde arvet det fra sin far, Jules, som var den som bygget det opp. Ligger avsides til i Châteauneuf du Pape. Grunnlaget for den beste vinen er den fine parsellen La Crau. Jordsmonnet der er dekket med  galets roules, store runde steiner som er så typiske for Châteauneuf du Pape. Under disse steinene er det organisk jord, og under det, rød leire. Vinstokkene er 40-50 år gamle, og mange av dem opp mot 70 år. De eldste stokkene er Grenache, som utgjør 70% av arealet.
Eier også Domaine la Roquette i sentrum av byen.
Navnet stammer fra en gammel telegrafstasjon som en gang lå i bakkene der dette domenet nå er. Stasjonen var en av Claude Chappe’s optiske telegraf-relée stasjoner, satt opp i 1792. Det optiske telegrafsystemet dekket en gang hele Frankrike og brukte et semafor-system for å videresende meldinger. Hver stasjon var utstyrt med to teleskoper, som pekte oppover og nedover linjen, for å kunne lese innkommende meldinger. Men den franske regjeringen valgte å gå over til et elektrisk system i 1846, så stasjonen i Châteauneuf ble forlatt.

Vignerons de Beaumes de Venise – Et av de best ledede vinkooperativene i det sørlige Frankrike. Beaumes de Venise Côtes du Rhône Village fikk sin AOC i 2005, men de er best kjent for sin Muscat de Beaumes de Venise, AOC siden 1943.

Vignerons de Gigondas, Cave des – Kooperativ i Gigondas. Lager Gigondas, Vacqueyras, Côtes du Rhône Villages Beaumes de Venise et Séguret, Côtes du Rhône Régional.

Villard, François – Vinmaker i Saint-Michel-sur-Rhône like sør for Condrieu. Han har 10 ha vinmarker. På få år har denne forhenværende kokken vist seg som en av drivkreftene i det nordlige Rhône, og lager rød- og hvit-viner på høyeste nivå.

Villard, Domaine de – Vineiendom på 8,4 ha i Orange som produserer en god Châteauneuf du Pape. Philippe og Marie-Christine du Roy de Blicquey har siden 1993 drevet etter biodynamiske prinsipper, og lager kun en vin, men den er meget kompleks og raffinert, og holder en stabil kvalitet.

Vins de Vienne, Les – Se Les vins de Vienne.

Viret, Domaine – En produsent av rødvin i Saint-Maurice-sur-Eygues i det sørlige Rhône i Frankrike. Ligger øst for Bollène, nord for Vaison la Romaine. Philippe Viret og hans far André har på kort tid skapt et oppsiktsvekkende domaine. Med biodynamiske metoder oppnår de konsentrerte og svært differensierte viner.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.