Hjem > Calatayud, Enkeltviner, Grenache, Spania, Vinland > Las Rocas Garnacha 2008

Las Rocas Garnacha 2008

Jeg ble litt nysgjerrig på denne vinen da jeg, nokså tilfeldig, fant den på et Vinmonopol nær meg. Prisen var 130 kr, og den kom fra Calatayud i Spania,  vest i regionen Aragon. Det er ikke et spesielt fokusert område, men det er interessant.

Bodegas San Alejandro, som lager vinen, er et kooperativ grunnlagt i 1962, og som i dag har 350 medlemmer og 1100 hektar vinmarker i 700-900 meters høyde. Det ligger i Miedes i Calatayud, 87 km sørvest for Saragossa i Aragon. Vinmarkene ligger i landsbyene Miedes, Codos, Ruesca, Orera, Mara, Villalba de Perejiles, Belmonte de Gracián, Atea og Sediles. Vinmarkene og den lange vekstsesongen i dette området tiltrakk seg oppmerksomheten til den franske vinkonsulenten Jean-Michel Lafarge og hans team (fra Château St Roch i Languedoc) og de ble så imponert over kvaliteten på frukten som kommer til dette kooperativet, at de bestemte seg for å utvikle sitt eget merke, Las Rocas. Kvaliteten på druen Garnacha er spesielt høy her, og står for over 50% av drueproduksjonen. Denne vinen er 100% Garnacha, og har en fin rubinrød farge med en attraktiv krydret nese med markjordbær, kirsebær, bringebær, pepper og lakris. I munnen får man en fyldig, saftig følelse, med ungdommelig moden frukt og fint avrundede tanniner med et ørlite hint av eikelagring. Full smak med en myk tekstur, uten harde kanter. Middels til fullkroppet, fruktig med god lengde, og en livlig, saftig, fruktig avslutning. Den er fin med en lammegryte. Jeg fant ut at den passet godt til blåskimmelost også. Noen sier den er fin til tunfisk og sverdfisk i tillegg, men det vet jeg ingen ting om.

Vinmarkene som frukten til denne vinen vokser på, ligger på  skifergrunn, og vinstokkene er  mellom 35 og 45 år gamle. De er bundet opp i et gobelet-system med naturlig drenering og en middelavkastning på 4000 kg/ha. Druene ble høstet tredje uke i oktober 2008.
Vinen ble gjæret i ståltanker i 20 til 25 dager ved 24 ºC sammen med drueskallene. Den ble premaserert i 10 dager og postmaserert i 21 dager med skallene. Vinen er modnet i ståltanker i 4 måneder, men 30% av vinen har tilbrakt 6 måneder i amerikansk og fransk eik. Det er 14,5% alkohol, og den kan godt lagres i to år.
Calatayud drar nytte av et kontinentalt klima med store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Innhøstingen her er senere enn i andre delene av Aragón, og forholdet mellom syrlighet/modenhet/alkoholstyrke blir mer balansert. Siden de fleste vinmarkene ligger på det som for noen tusen år siden var  et gammelt elveleie, består jordsmonnet av brun kalkstein og elveavsetninger over skifer og gips. Det spesielle jordsmonnet egner seg også godt for produksjon av oliven og frukt.

Grenache er en av verdens mest beplantede druer, og den er hoveddrue i mange Rhôneblandinger, og de fleste Côtes du Rhône og Châteaunuef-du-pape. Det er en drue som gir bløte, lyst fargede, uttrykksfulle, fullkroppede viner med toner av jordbær og bringebær.
Det er den mest plantede druen i Spania, der den altså er kjent som Garnacha, og den finnes i nesten hver eneste region i landet. Når den blandes med Tempranillo, som i Rioja, kan Garnacha gi viner med kropp og alkoholstyrke. Og når den en sjelden gang dyrkes på ufruktbar jord med svært begrenset avkastning, kan den produsere en imponrende, høyrød farget vin med en rik fruktkarakter.
På Sardinia heter den Canonnau.

Jay Miller i Wine Advocate gir denne vinen 88 poeng. Han mener 2008 var en ganske krevende årgang og, som et resultat, gikk 60% av druene som var ment for en cuvé med gamle vinstokker (75 til  100 år gamle), i stedet til 2008 Las Rocas Garnacha. Han sier den er purpurfarget, med en røket, krydret, svart kirsebær-parfyme, som leder mot en bløt, livlig, saftig vin som kan drikkes i de neste 4 årene. Mye  fin vin for pengene.

Alternativer fra Calatuyd (på Vinmonopolet):
Castillo de Maluenda Vinas Viejas 2009 kr. 115,-
Las Pizarras del Jalon 2008 kr. 174,-
Begge er 100% Garnacha, og begge har 14% alkohol.
Det er også en 3-liter som kan vurderes, nemlig Marqués de Nombreville Garnacha 2009 til kr. 350,-

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.