Kongelige jaktmarker

DO Dominio de Valdepusa
I 1292 gav Kongen av Kastilla svære landområder ved Montes de Toledo til lederen for sin armé, Payo de Ribera, som etter at Toledo var blitt beseiret, hadde vært jaktmarker for bjørn, hjort og villsvin for de kongelige, spesielt Kong Alfonso XI. Området ble kalt Val de Pusa, og fikk adelig status. På 1300-tallet kjøpte Herren av Valdepusa opp en naboeiendom – Griñón. Denne sammenslåtte eiendommen fikk Marquis-status på begynnelsen av 1800-tallet, men i mellomtiden hadde Ribera-familien på 1500-tallet smeltet sammen med dynastiet Fernándes de Córdoba gjennom giftermål – mannen som beseiret Granada i 1492 for de katolske monarkene, og dermed oppnådde å samle Spania. Det var samme familie som hjalp Napoli i krigen mot den franske kongen Charles VIII i 1495-1507.
Marques de Griñón.


Miguel de Cervantes Saavedra dedikerte for øvrig i 1605 førstutgaven av historiene om Hidalgo Don Quixote de La Mancha til en av den nåværende Marquisens forfedre.


Dominio de Valdepusa er et lite spansk vindistrikt i Castilla-La Mancha, ca. 100 km sør for Madrid, i retning mot byen Toledo, i kommunen Malpica del Tajo, i provinsen Toledo.
Her er det imidlertid ikke snakk om et område, men en enkelteiendom, en ”Pagos de Familia”, som har fått sin egen DO. Det er ikke så rart kanskje, for eiendommen ligger for seg selv, og vinene herfra har gjennom de siste 25 år blitt omtalt som noen av Spanias beste. Det er Marquisen av Griñón, Carlos Falcó, som står som eier og produsent. Den innovative Carlos Falcó y Fernández de Córdova har vært en av de store visjonærene i spansk vinindustri i det 20. århundre. Han bestemte seg for å studere vinmaking, selv om det aldri hadde vært forsøkt på eiendommen. Under studiene ved Davis-universitetet i California, influert av den berømte professoren Maynard Amerinehe, ble Falcó overbevist om at noen av jordene han eide kunne utvikles til å produsere vin av verdensklasse. Eiendommen på det meget tørre området hadde inntil da kun produsert områdets tradisjonelle produkter – oliven, frukt og korn.
Casadevacas-eiendommen (Finca Casadevacas), som vinmarkene og vineriet Dominio de Valdepusa ligger på, har vært i familiens eie siden 1200-tallet, og Marquis de Griñón har vært i den øverste delen av den spanske adelen siden 1300-tallet. Hele eiendommen er på 1500 ha, men bare ca. 50 ha er avsatt til dyrking av druer. Vinmarkene består av tre separate parseller. Den første ble beplantet i 1974 (det var 14 ha Cabernet Sauvignon), et pioner-eksperiment på den tiden, som stadig ble utvidet, og i 1991 ble det plantet 2.5 ha Petit Verdot og 5 ha Syrah. I dag er det 50 ha med Cabernet Sauvignon, Petit Verdot og Syrah, i tillegg til Merlot og Graciano (=Grenache) som man eksperimenterer med. Det moderne, delvis nedsenkede, luft-kondisjonerte vineriet ble bygget inne i en eksisterende 1700-talls bygning i 1989.

Da han startet opp ble han involvert i en langvarig kamp for å få gjennomslag for bruken av Cabernet Sauvignon – for de spanske vinlovene godtok i utgangspunktet kun spanske druer. Eksperimentene hans ble slett ikke sett på med blide øyne av myndighetene. Tvert i mot: Han ble nektet tillatelse til å plante druestokkene fordi de var ‘fremmede’. Så i all hemmelighet smuglet han inn stiklinger fra Frankrike i en last med Granny Smith epletrær. Han skjønte fort at han ville komme til å trenge kunstig vanning, og startet planleggingen av et dryppvanningssystem som skulle fremme kvaliteten og ikke kvantiteten. De spanske myndighetenes svar på dette var å sende en lang rekke med svarte biler med inspektører som skulle dokumentere lovbruddene og bøtlegge Marquisen 150.000 pesetas.

Det fulgte et tyvetalls år med diskusjoner og kontroverser. Men i 1996 måtte myndighetene gi seg, og selv da ble Cabernet Sauvignon bare tillatt som en eksperimentell drue. Likevel var det den lille dørsprekken Carlos trengte for å kunne vise resultatene sine åpent. Etter å ha arbeidet med den store vinkonsulenten Emmanuel Peynaud fra Bordeaux i 1970-årene, ansatte han Peynaud’s elev og etterfølger Michel Rolland til å arbeide i kjellerne sammen med sin egen vinmaker Julio López Mourelle, og den kjente vitikulturalisten Dr Richard Smart til å lede arbeidet i vinmarkene. Rolland’s bidrag inkluderer krav om nitid og nøyaktig beskjæring for hånd, senere høsting av druene, innføring av gravitasjonstanker, og forbud mot klaring og filtrering. Australieren Richard Smart konstruerte vinstokkenes arbeidskrevende oppbindingssystem med en finjustering av vinstokkenes bladverk for å få riktig soleksponering på drueklaser og blader. Han konstruerte også dryppvanningssystemet (som i 1970-årene ikke var tillatt i Spania). Alt dette har resultert i merkbar økt kvalitet på vinen. Til å bistå arbeidet med å drive eiendommen etter organiske og biodynamiske prinsipper engasjerte han Frankrikes ledende konsulent på dette området, Claude Bourgignon.
Vinmarkene ligger på ca. 490 m over havet. Klimaet er kontinentalt, med ekstreme kontraster, ikke bare mellom den varme, tørre sommeren og kalde vinteren, men også mellom dag og natt i hver årstid. Middeltemperaturen er 17°C, og går fra 5° om vinteren til 26°C om sommeren. Området ligger høyere, og er derfor kjøligere, enn mange andre av de spanske vinregionene. Årlig faller det ca. 400 mm nedbør, og vinstokkene får omkring 2,800 timer sollys pr. år.

Jordsmonnet er for det meste leire og kalkstein, men på de beste parsellene er det et tynt lag med jord over nesten ren kalkstein, som i deler av Burgund.

Selve gården er regnet som et historisk monument og den ligger for seg selv, litt vekk fra de vanlige vinrutene. Av den grunn har man ikke hatt noe distrikt eller tradisjon å knytte seg til. Ideen til Marques de Griñon innebærer at vinene hans skal kunne sammenliknes med en Premier Cru i Bordeaux. Ambisjonene er like store, og det er resultatene også. Vinene lages i en moderne, rik stil, og har definitivt mer til felles med Bordeaux og California enn med de tradisjonelle spanske vinene.

Det er altså vinmarkene fokus er rettet mot. Dette er noen av verdens mest high tech vinmarker. De har sensorer som registrerer hver eneste lille endring i vinstokkenes vekst. Etter mange år med analyser av disse dataene har man fått presise opplysninger om den nøyaktige vannmengden og næringsstoffene vinstokkene trenger. Man har ment at det er meget vanskelig å få riktig fenolsyremodenhet på druene uten å risikere overmoden frukt og altfor lave syrenivåer i varme vitikulturelle områder. Men den nøyaktige bruken av denne nye teknologien gjør dem i stand til å få helt riktig modnede druer med perfekte syre-nivåer. Dette gir intense, og likevel friske viner av topp kvaltet, som kan lagres lenge.

Vineriet er lite og ganske enkelt. Alt er lite og kompakt: Gjæringsområdet, fat-rommet, lageret og tappingsområdet. Filosofien går ut på å bevare det naturlige habitatet så godt som mulig, så her er det ingen prangende bygninger, bare lave hus som ikke er synlige når man ankommer det historiske hovedhuset. Haven rundt er meget vakker, og der er det aromatiske planter som rosmarin og lavendel som dominerer.
Han har også en liten eiendom i Rioja, og en nærmere Madrid. Vinene derfra har foreløpig ikke samme høye kvalitet som Valdepusa-vinene.

I juli 2003 fornyet altså Spania sine vinlover, og etablerte som vi var inne på, en ny kategori innenfor Denominación de Origen (DO) som ble kalt Vinos de Pago (vinmarksviner – pago kan bety vinmark, eller eiendom), det høyeste nivået i det spanske vin-hierarkiet. Det innebærer at i tillegg til å ha vist at de kan holde en høy standard over lengre tid, er vinene produsert fra eiendommens egne druer, og har blitt produsert og lagret i eiendommens eget vineri (bodega).
Den første av disse Vinos de Pago (som det nå er elleve av) var altså Dominio de Valdepusa (2003).

 

Smaking av vinene

I vinklubben jeg er med i hadde vi en smaking (i november 2009) av viner fra dette området, med hovedvekt på  Marqués de Griñón.
Her følger en oversikt over de vinene vi testet:

Allozo Gran Reserva 2002.
 Kr. 157,30 [Nå selges 2003-utgaven til kr. 168,50. Den finnes i skrivende stund bare ved et 20 talls polutsalg, ikke lenger på bestillingslisten.]
Laget av Bodegas Centro Españolas
Fra La Mancha. 13,5% alkohol. 100% Tempranillo. 24 mnd i eikefat, 50% franske og 50% amerikanske + 36 mnd lagring på flaske før salg.
Fargen er dyp kirsebærrød. At vinen er sju år gammel, vises på et begynnende preg av mahogni i rødfargen. Det dufter syrlige røde bær, krydder og vanilje, innslag av tobakk, sedertre, kakao og lær. I munnen er vinen myk og innsmigrende fyldig og velbalansert, med modne, saftige, røde bærsmaker, og et krydret og småkomplekst helhetsbilde. Mye smak av gamle fat. Til lammestek og liknende godsaker.

Ochoa Reserva 2002 Kr. 186,- [Nå kan du få en Ochoa Reserva 2001 til kr. 191,-]
Bodegas Ochoa
55% Tempranillo, 30% Cabernet Sauvignon og 15% Merlot fra 15 år gamle vinstokker. 14% alkohol. Fra Navarra (Rioja’s nabodistrikt). Vinmarkene ligger i byen Olite, 410 moh. Jordsmonnet er kalkstein, leire og grus-
Ganske tradisjonell i stilen (innflytelse fra en tidligere generasjon av vinmakere, kanskje?), med jordbærsyltetøy, sedertre og vanilje (eik), men rik, elegant og kompleks.
Ochoa er en av de beste vineriene i Navarra, som har vært i familiens eie siden 1370. Adriana Ochoa, som nylig tok over familiens foretak som Ochoa’s vinmaker etter sin far, Javier Ochoa, har jobbet mye i andre verdensdeler, sist hos Yalumba under Louisa Rose’s vinger. Hun har vendt hjem full av entusiasme for nye måter å lage vin på, og mulighetene for eksperimentering med nye druer nå som DO reguleringene tillater at man forsøker å gå nye veier. Vinmarkene dekker 143 ha.

Summa Varietalis 2004 [Den koster i dag kr. 320,-]
Marqués de Griñón
60% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot. 14,5% alkohol. 12 mnd i fransk eik.
Dette blir betraktet som firmaets hverdagsvin, den er også desidert mest produsert med sine 120.000 flasker – og også den rimeligste. En vin skapt av Xandra Falcó, datteren til Marqués de Griñón. Som sin far, er hun en nytenker og deler hans forkjærlighet for forfinede, interessante, og samtidig likefremme viner. Det er en vin som på en nydelig måte kombinerer de tre druene som har tilpasset seg så godt her – Cabernet Sauvignon, Shiraz og Petit Verdot – og den overrasker med mange nyanserte dufter og smaker.
Fargen er dyp rubinrød med purpur kant. Nesen er elegant med krydrede eiketoner, og inneholder aromaer av pepper, kryddernellik, rosmarin, kakao, røyk og mørke bær. Det er innslag av ville røde bær i smaken, sammen med toner av mineraler og krydder, teksturen er myk og er krydret av fransk eik. Balansert ettersmak. Meget moden vin, varm, og likevel elegant. Meget glatt og lettdrikkelig.

Petit Verdot 2003 [Koster i dag kr. 350,-]
Marqués de Griñón
100% Petit Verdot. 15% alkohol
Verdens første endruevin av denne druen (som ellers kun brukes i blandinger). Dette er et godt eksempel på hva den er i stand til.
En tett og mørk rød vin med komplekse aromaer av blomster og treverk blandet med moden frukt, lakris og nykvernet pepper.  Hint av røyk. Mot ganen viser den røyk, krydder, mørke kirsebær og solbær. Rike plommesmaker fyller munnen med konsentrerte tanniner og en lang, konsentrert lengde.

Syrah 2003 [Koster i dag kr. 310,-]
Marqués de Griñón
100% Syrah. 14,5% alkohol
Mørk purpur farge, komplekse aromaer av solbær, fioler, bjørnebær, lakris, anis og krydder. Smaken byr på saftige, mørke frukter, nykvernet pepper og lær. Hint av bacon og jordaktig kompleksitet følger deretter mot en lang, kompleks avslutning. Fine krydrede tanniner. Moderne i stilen, uten å overdrive.

 

Cabernet Sauvignon 2002 [Koster i dag kr 310,-]
Marqués de Griñón
100% Cabernet Sauvignon. 13,5% alkohol
Laget av hånd-plukkede druer som for det meste vokser på kalksteinsjord.
Maserasjonen tar 4 til 5 uker, og den ferdige vinen får 12 – 15 måneder i nye og nesten nye franske eikefat.
Fargen er dyp purpur, og nesen viser skarp bladaktig solbærfrukt med hint av medisinskap. De intense, modne, saftige villfrukt-smakene er flott kombinert med elementer av kanel, tobakk og sjokolade, og en fin ekstra kompleksitet av urter og medisiner.
Velstrukturert, med masser av dybde og fine runde tanniner.

Emeritus 2000 [2003-utgaven koster i dag kr. 490,-]
Marqués de Griñón
Dette er eiendommens flaggskip.
Dyp kirsebær farge, en intens, elegant og kompleks nese gir et stort antall aromaer. Blandingen er for det meste Cabernet Sauvignon (ca 55%) og er Bordeaux- inspirert, men inneholder også noe Syrah og Petit Verdot. Blandingsforholdet varierer fra årgang til årgang. Den oppbevares 24 måneder i nye franske eikefat, 12 måneder adskilt, og 12 måneder etter sammenstikningen (coupage).
Fine, elegante eiketoner, krydder og kaffe, med komplekse røde frukter. Meget elegant og kompleks, mer tilbaketrukket nese enn de andre vinene ved eiendommen. Perfekt balanse i munnen med frisk, elegant frukt støttet av flott struktur og eik. Utmerket lengde med supre tanniner. Kan leve lenge.
«Emeritus» betyr fortjent på latin.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.