Hjem > Druesort, Spania > Spanske druer i et nøtteskall

Spanske druer i et nøtteskall

Spania har en rekke meget gode lokale druesorter. Det er registrert 146 forskjellige (noen mener det er over 600 – men de fleste er underarter).
Her følger en liste over de viktigste av dem. Som så mange andre steder i verden er bruken av fremmede druer, spesielt franske, stigende, og vi kan se at druer som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Pinot Noir, Syrah, og mange andre har vunnet innpass. De  druene som nevnes her står for mer enn 80% av all vin som lages i Spania.

Hvite sorter

Airén

* Den mest beplantede hvite druen i Spania, ja faktisk i hele verden
* Mest brukt i La Mancha
* Ikke spesielt høy klalitet
* Bruk av moderne teknikker kan gi bra resultater
* Erstattes etterhvert av andre druer, ikke nødvendigvis spanske

Albariño

* Viktig drue i Galicia
* Meget trendy – lette og syrlige
* Mange stiler: fra en ganske fruktig pæreaktig, til en mager, stålaktig profil
* Lages vanligvis slik at den kan drikkes ung
* Noen interessante lagringseksperimenter er gjort. Tykt skall og mye syre.
* Enkelte produsenter velger fatgjæring og/eller lagring.

Godello

* Høy kvalitet, aromatisk som hører hjemme i Galicia
* God syre, ofte med mineralske toner
* Viktigste drue i Valdeorras og Bierzo Dos
* Stigende popularitet
* Eksperimenter med lagring og bruk av eik gjøres

Macabeo

* Også kjent som Viura
* Dyrkes i hele Nordspania
* I Cava-regionene kombineres den med Xarel-lo og Parellada
* Dominerende hvite drue i Rioja og Navarra
* Lages av og til i disse regionene i en eiket/lagret stil
* Kritiseres for sine nøytrale kjennetegn, men kan, med dyktig behandling, lages til en attraktiv urteaktig vin.

Moscatel

* Dette er Muscat d’Alexandrie i Muscat-familien
* Brukes i Levanten, Cataluña (Katalonia), og Andalucia til søte dessertviner
* Disse er ofte svært gode kjøp
* Meget distinkt drue:  utpreget aromatisk og blomsteraktig

Palomino

* Hoveddruen i tørr sherry
* Gjør det meget godt i kalkjorden rundt Jerez
* Andre steder blir det ofte lite bemerkelsesverdige viner.

Parellada

* En av de viktigste Cava druene
* Brukes også i Cataluña til bløte hverdagsviner.

Pedro Ximenez

* Druen som står bak de store søte vinene i Andalucia
* Tørkes til rosiner og presses til en ganske tyktflytende, søt vin
* Kan lagres ekstremt lenge

Verdejo

* Viktigste drue i Rueda
* Med moderne teknikker kan den produseres til en sprø og sitrussmakende vin av topp kvalitet
* Fin bitter avslutning
* Disse vinene er blant de beste i Spania og meget gode kjøp
* Eksperimenter gjøres med fatgjæring og lagring

Xarel-lo

* Den tredje av de primære Cava druene
* Gir tyngde og alkoholstyrke til blandingene

Røde druesorter

Bobal

* Meget fin farge. Finnes i Levanten
* Brukes til gode rosados og rødviner
* Tidligere rykte på seg for å være røff
* Nøyaktige moderne teknikker kan frembringe meget interessante viner

Cariñena

* Kalles Mazuelo i Rioja
* En robust drue som er en viktig del av Rioja-blandingen
o Gir farge og kropp, syre og tanniner
* Brukes også i Cataluña, der den ofte opptrer som en naturlig partner for Garnacha

Garnacha

* Den mest beplantede røde druen i Spania
* Hoveddrue i Priorat, kommer fra Aragon
* Gir ofte høy avkastning og blir derfor en fin blandings-drue
* Med begrensning av avkastningen, og med gamle vinstokker, kan det produseres toppviner
* Oksyderer lett

Graciano

* En lav-avkastnings-drue som er en kvalitets-del av Rioja-blandingen
* Er i ferd med å få en gjenfødelse
* Den har et tykt skall som gir vinene mye tanniner og en dyp farge
* Vinene kan virke tøffe tidlig men de lagrer svært godt

Mencía

* Høy-kvalitets-drue som har fått økt popularitet i det siste
* Mange eksempler på høy kvalitet produseres i Bierzo DO Valdeorras DO
* Sammenliknes ofte med Cabernet Franc
* Gir ofte friske, tanniske viner med en elegant profil

Monastrell

* Høy-avkastnings-drue som produserer dypfargede, alkoholiske viner
* I de rette hender kan den produsere utmerkede viner
* Dens nye kvalitetsstempel har gjort den til en ledestjerne i Murcia
* Kan også brukes til å lage noen interessante søte viner.
* Kommer opprinnelig fra Valencia, og brukes i Frankrike som Mouvèdre.

Tempranillo

* Spanias best kjente egne røde drue
* Den dyrkes over hele Spania og har mange navn avhengig av region:
o Cencibel i det sørlige Spania
o Tinto Fino, Tinto del Pais og Tinta de Toro i Castile Leon
o Tinta de Toro i Toro
o Ull de Llebre i Cataluña
* Den gir høykvalitetsviner på alle nivåer, oftest med fin markjordbærfrukt
* Mange forskjellige stiler…men kritiseres ab og til for å mangle en dominant karakter.

Visste du

at i Spania (og i noen latinamerikanske land, bl.a. Brasil) har de en nyttårstradisjon som går ut på å spise 12 druer mens klokkene slår sine 12 slag?
En for hver måned. Tradisjonen startet etter en meget god druehøst for mange år siden(1909) da druedyrkere i Alicante fant på det for å få solgt overskuddet
av druehøsten.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.