Hjem > Cabernet Franc, Frankrike, Loire > Bon vin Breton

Bon vin Breton

Når jeg drikker tenker jeg. Når jeg tenker drikker jeg.
Francois Rabelais

Francois_Rabelais

Francois Rabelais (ca 1495-1553)

Den liderlige og livsnytende fransiskanermunken og ekstravagante humoristen,  humanisten, forfatteren og doktoren Francois Rabelais levde i Frankrike på 1500-tallet (født 1494). Chinon heter hans maleriske fødeby i Touraine i Loiredalen. Byen er berømt for sin gode rødvin, den “Bon vin Breton” som han skriver om (han eide selv eiendommen Clos de l’Echo). Rabelais beskriver den selv som bløt og glatt som silke – helt uten skarpe kanter. Den er vanligvis lett, elegant og fruktig – en matvennlig vin, som til og med kan passe bra til fiskretter og sushi.
   Selve byen ligger langs sidelven Vienne i Indre-et-Loire, på motsatt elvebredd for Bourgueil, som den ofte blir sammenlignet med, sørøst for Saumur, i den midtre delen av Loirdalen. 18 landsbyer kommer inn under paraplyen Chinon AOC, og området strekker seg over et svært bakkete landskap mot Loire. Jordsmonnet er preget av kalk i de mange små dalførene, mens resten av området er preget av grusholdig jord. Druene vokser ofte i steinrike terrasser. Hele dyrkingsarealet er på ca. 2000 ha, og omfatter noe hvit- og rosévin. I motsetning til resten av Loire-dalen lages det nemlig nesten bare rødvin her (90-95%). Det er vanlig å blande druer fra forskjellige deler av Chinon i vinifikasjonen, for å oppnå sammensatte og karakterfulle viner.

Det fremstilles to forskjellige stiler Chinon. En rik, Bourgueil-liknende vin som stammer fra vinmarker på tuff/kalkstein skråningene, spesielt de sørvendte skråningene i Cravant-les-Coteaux, samt på platået over Beaumont. I tillegg lages det lettere viner fra sand- og grus-dominerte vinmarker nær elven (gamle sletter med avsetninger fra Loire og Vienne), der de mest elegante vinene kommer fra grusbeltet rundt Panzoult. Disse minner om St Nicolas-de-Bourgueil i stilen.

Cabernet-franc

Cabernet Franc

Den tradisjonelle vinen herfra lages av Cabernet Franc (som lokalt kalles Breton), er frisk, lys, best når den er ung og skal serveres ved kjellertemperatur. Cabernet Franc-druen vier vanligvis sitt liv til å være blandingsdrue i Bordeaux. Der er nok dens viktigste funksjon å bløtgjøre Cabernet Sauvignon og Merlot. Men ikke i Chinon. Der er den eneste drue og får vist hva den er god for. Dette har ikke gått upåaktet hen, og nå finner vi 100% Cabernet Franc-viner i land som Australia, Sør-Afrika, Italia, Ungarn, Argentina, Chile og California.
I følge DNA-analyser har man funnet at Cabernet Franc er en av foreldrene til Cabernet Sauvignon (den andre er Sauvignon Blanc).
Det er en av de mest behagelige av de mindre franske viner, og det meste av den drikkes lokalt. Bare en liten andel går til eksport. Enkelte av dem kan lagres opp til 8 år. En del serveres også på Paris’ restauranter. Cabernet Sauvignon er også tillatt, men brukes bare i ca. 2% av produksjonen. Anbefales som regel til supper og omeletter, og i tillegg hare, skinke og grillkjøtt.
I forhold til ost er den best overfor Emmenthaler og Appenzeller.

Beste produsenter inkluderer Philippe Alliet, Bernard Baudry, Couly-Dutheil (“Clos de l’Echo”), Perre Jacques Druet (som også lager Bourgueil), Ch. de la Grille, Charles Joguet, Wilfred Rousse og Gérard Spelty.

Her hjemme finner vi bare Chinonviner på bestillingslisten, men det tar som regel bare noen dager å få dem. Snakk med ekspeditørene som gjerne hjeper deg.

Jeg har skrevet om Cabernet Franc og Loire før:

Oversikt over Chinon

Historien om Olivier Cousin

 

Jeg tror tiden modner alt.  Med tiden blir alt avslørt. Tiden er sannhetens far.

Francois Rabelais

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.