Naturassistenten

Jeg har tidligere flere ganger skrevet om forkjempere for naturlig vin.

Denne gang skal jeg skrive om Nicolas Joly, f. 1945, biodynamikkens utrettelige talsmann, som kommer fra Savennières i Loire.

 

Han vil ikke kalle seg vinmaker, og på visittkortet hans står det ”Naturassistent”.

 
Nicolas Joly

Nicolas Joly

Etter å ha studert på Columbia University arbeidet Joly i en investeringsbank i New York (J.P. Morgan), til han i 1977 vendte hjem til Frankrike og overtok familiegården Château de la Roche aux Moines i den lille eksklusive Savennières-appellasjonen.

 

Han utbasunerte snart sin utilfredshet med moderne landbruk etter å ha lest en bok om biodynamisk landbruk. Derfor la han – som en av de første vinprodusentene – om til biodynamisk drift allerede i 1980. Siden har han vært en utrettelig bannerfører for biodynamisk vin. Allerede i 1981 kom den 1. utgaven av toppvinen Clos de la Coulée de Serrant biodynamisk. Denne vinen regnes som en av verdens beste hvitviner.

 

Fra 1984 var alle vinene hans biodynamiske. Den biodynamiske driften førte til en læringsprossess som fortsatt pågår, og ideene hans er helt annerledes i dag enn de var først på 1980-tallet.
Hans primære idé fokuserer på livskraft – en levende jord og samspill mellom alle organismer som holder til på vinmarken i naturens egen rytme. Harmoni er nøkkelordet. Han sier at i en harmonisk vingård behøver man ikke bry seg med noe som helst, alt går av seg selv.

 

Interessant nok har han begynt å eksperimentere med georgiske kvevri, som jeg skrev om tidligere, i et samarbeide med Josko Gravner i Friuli. Nå planlegger han å erstatte en del av trefatene med leirkrukker.
 
Han har monopol på 5 ha i Savennières mest prestisjefylte vinmark – Coulée de Serrant, som ligger i en slak sør-øst vendt skråning rett øst for landsbyen Chamboreau.

Joly både lyder som, og likner mer, en professor enn en vinmaker og bonde, og hans foredrag får nærmest karakter av bønnemøter.

Her kan du lese hva Aase Jacobsen skrev om Joly allerede i 2003

Han har sine egne meget klare, men ikke alltid like lett forståelige holdninger til vin: F.eks. mener han at kjøleskapets stråling påvirker vinen i negativ retning, og anbefaler å dekantere vin to ganger. Om to dekanteringer er best er vanskelig å si, men de fleste vinene hans, f.eks. Les Vieux Clos har godt av en dekantering. Som med andre lavt svovlede viner er det som om den strammer seg opp og virker mindre oksydert etter lufting.

Nicolas-Joly

På Vinmonopolet er det mulig å få tak i tre av vinene hans for tiden, alle på bestillingsutvalget.

Den rimeligste er Les Vieux Clos 2010, en rik og konsentrert vin både på duft og smak, til kr. 278.-

En etasje opp fører til Clos de la Bergière 2008, og du må ut med kr. 400,-

Men rosinen i pølsa er Clos de la Coulée de Serrant 2008. Det er en svært rik og kompleks vin med mineraler, krydder og frukt. Den bærer med seg et streif av honning – et lite minne fra den tiden Savennièrs viner var søte eller halvsøte. Det er de ikke lenger (men noen finnes fortsatt). Den koster kr. 520,-, og det er den verd.

 

 
Disse vinene er for øvrig – som alle andre tørre Chenin Blanc-baserte viner – glimrende ledsagere til eksotisk mat og retter fra det salte kjøkken, hvor det inngår epler.  
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.