Hjem > Generelt > Nessun dorma

Nessun dorma

Den berømte arien fra operaen Turandot av Puccini dreier seg om ikke å sove. Den kan du se her med Luciano Pavarotti.Men hvis du VIL sove, hva så med et glass varm melk med honning? Ja, kanskje.
Et glass rødvin? Nei, det er neppe noen god idé.

Om vin og søvn.

Søvnen vår er delt inn i fem stadier. Det første er innsovningsfasen, det andre er lett søvn, mens det tredje og fjerde er dyp søvn. Det femte stadiet er såkalt REM-søvn, og det er her vi drømmer. Disse stadiene danner en syklus som varer i omtrent en og en halv time, og kroppen trenger fire til seks slike sykluser hver natt.

søvnproblemer
Det er gjort mange undersøkelser av forholdet mellom mat/drikke og søvn. Og leser man gjennom disse, danner det seg et mønster: Det som  oftest dukket opp hos de undersøkte personene med søvnproblemer var kaffe, krydret mat – og alkohol. Selv om et lite glass kan få deg til å sovne, vil alkohol skape brudd i søvnen. Det utsetter og forkorter REM-søvnen som er den søvnen som gir mest hvile og stimulerer regioner i hjernen som er nødvendig for læring og en god kognitiv funksjon. REM er det søvnstadiet hvor vi har de billedlige, levende og visuelle drømmene.

Søvnsykluser

Søvnsykluser

I løpet av de første søvnstadiene er det en del ting som skjer: Mens alkohol kan korte ned tiden det tar å sovne (fordi den virker beroligende på sentralnervesystemet), reduseres REM-søvnen og øker mengden av slumre-søvn. Etter hvert som alkoholen avtar i kroppen senere på natten blir søvnen grunnere og lettere avbrudt, REM-søvnen øker, og med den drømmer og/eller mareritt. Når alt dette legges sammen resulterer det i dårlig søvnkvalitet.

Både rød og hvit vin inneholder melatonin, men dette hormonets søvn-fremmende egenskaper hemmes av alkoholens innblanding i REM-søvnen. Du kan få en bedre søvn av å spise blå druer for å få en liten dose melatonin. Melatonin er hormonet som styrer vår kroppsklokke og forteller oss når det er på tide å gå til sengs og når det er på tide å våkne. Det er også et hormon som er lenket til libido (forplantningsdriften) og eldring fordi det er en kraftig anti-oksydant som er med på å fjerne de ødeleggende molekylene som kalles frie radikaler, og som i mange studier er lenket til kreft. Den druen som ser ut til å ha den største mengden av melatonin er Nebbiolo (som brukes til f.eks. Barolo og Barbaresco). Deretter følger Cabernet Sauvignon, Merlot, Marzemina, Croatina og Sangiovese. Disse inneholder opp til 70 ganger så mye av stoffet som gjennomsnittet. Best av resten er Cabernet Franc, men de aller fleste vindruer inneholder mer melatonin enn det som er vanlig i blodet vårt. Hvis du lurer på hvorfor du kan bli så trøtt etter å ha drukket et glass Nebbiolo eller Cabernet Sauvignon, har du svaret her.

Melk, urtete og andre dempende remedier hjelper ikke med å gjøre deg søvnig, men med å gjøre deg mer avslappet. F.eks. kan te av kamille, humle, melisse og lavendel brukes før du legger deg. Det sies at det også finnes mat som kan ha beroligende effekt, men mye tyder på at mesteparten skyldes placebo. Mange hevder likevel at avocado er bra, fordi det sunne fettet i den hjelper kroppen i å holde blodsukkeret stabilt gjennom natten. Banan er også bra, ikke minst pga. de store mengdene magnesium og kalsium som hjepler kroppens muskler med å slappe av. Både cottage cheese og egg inneholder aminosyren triptofan som kroppen omdanner til melatonin. Og valnøtter inneholder melatonin. En søvnfremmende og beroligende aftensrett kan f. eks. være havregrøt med ½ banan i skiver, overstrødd med gresskarkjerner (men uten sukker).

Generelt sett er det vanskelig å finne mat som kan bidra til god søvn. Et enklere spørsmål er hva man skal unngå. Som regel er det slik at jo mer fett du spiser, jo dårligere blir søvnen. Et tungt måltid før du går til sengs er en dårlig idé fordi det kan forårsake sure oppstøt. Ved å ligge ned bringes syre fra magesekken tilbake til spiserøret, noe som kan trigge kardialgi, smerte, eller hosting – noe som ikke er særlig bra for en hvilende søvn.

Alkohol kan også frarøve deg nødvendig slumring ved at slim-membranene svulmer opp, og dermed blokkerer luftveiene. Man puster tyngre, og det blir vanskeligere å få nok oksygen ned i lungene. Dette er spesielt farlig for mennesker med apneer (brudd i den jevne pustingen). Når en apne inntreffer kan en våkne med kvelningsfornemmelser, hjertebank etc., men de fleste våkner sjelden bevisst av dette. Alkohol øker også hyppigheten av andre søvnforstyrrelser, som periodiske bevegelser (gjentatte og rytmiske kontraksjoner i bena om natten).

Rød vin til mat er bra dersom du ikke har trøbbel med å få sove. Pass bare på å avslutte drikkingen tre til fire timer før sengetid så kroppen får nok tid til å metabolisere alkoholen slik at søvnen ikke avbrytes. Det er nemlig den gjennomsnittlige tiden det tar for tre glass vin å forlate systemet ditt. Når alkoholen er forbrent inntreffer (gjerne halvveis i søvnen) en del abstinenssymptomer (forstyrret søvn, hjertebank, svetting, tarmirritasjon).

Skal man sikre en god natts søvn er det bare en vei å gå – kutt ut alkohol og kraftig mat om kvelden.

 

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.