Ut av skyggene

At vinuniverset er ekspanderende er ikke minst tydelig i Spania, der stadig nye navn føyer seg til de etablerte. Glemte regioner revitaliseres, nye er dannet, og på tross av landets vanskelige finansielle situasjon, kommer nye produsenter på markedet med interessante viner. Det vises ikke minst i den lille regionen Montsant i Katalonia.
Montsantfjellene

Montsantfjellene

Montsant er et vindistrikt (DO) i Spania som er utskilt fra det klassiske distriktet Tarragona i Katalonia, 100 km vest for Barcelona. Det er oppkalt etter de spektakulære Montsant-fjellene (Sierra de Montsant). Den samlede størrelsen på vinmarkene er på ca. 2000 ha, fordelt på 57 gårder. Området har på folkemunne blitt kalt Baja Priorat, nedre Priorat, og stilmessig har det lenge levd sitt liv i skyggen av sin større nabo. Men etterhvert har vinene herfra fått sin egen karakter, og et klart stigende omdømme er i ferd med å materialisere seg. Kvaltetsproduksjonen av vin har skutt i været, etter tidligere å ha blitt dominert av store kooperativer. Den hektiske aktiviteten samt etableringen av DO Montsant i 2001 (før var det et underområde av Tarragona – Falset) har påvirket mange vinbønder til å investere mye i utviklingen av sin egen vinproduksjon. og sine egne ideer. I kjølvannet av dette dukker det stadig opp nye og overraskende viner. Ca. 55% av produksjonen eksporteres.

Distriktet danner noe som likner bokstaven C rundt Priorat og har for det meste de samme forutsetningene, dvs. at det ligger på ca. 400-500 meter over havet med jordsmonnet ”llicorella”, en slags sandholdig skiferjord med kalk og leire. Priorat er jo selv en region få hadde hørt om utenfor Katalonia for 30 år siden. De er begge preget av et utpreget innlandsklima med varme og tørre somre og kalde vintre, men samtidig når middelhavsbrisen hit om sommeren, og kjøler ned drueavlingene. Nedbøren er gjennomsnittlig 400 mm pr. år, og den kommer for det meste om høsten. Middeltemperaturen er ca. 15°. Begge har godt håndverk som rettesnor, og ønsker å vise hvert terroirs spesielle identitet.
Romerne laget mye vin i området, og Karthusianermunker drev en omfattende produksjon av druer (og selvsagt laget de vin av dem).

 

Det lages mest røde viner. Druene som benyttes er Cabernet Sauvignon, Carinena, Garnacha Negra, Garnacha Peluda, Mazuela (Samsó), Merlot, Monastrell, Picapoll, Syrah og Tempranillo (Ull de llebre). I de senere årene har det vist seg at Syrah trives meget godt her. Den liker seg i Montsant-klimaet bortsett fra at den på samme måte som Cabernet Sauvignon i Capçanes må plantes i nordvendte skråninger. Men hoveddruene i området er Garnacha (Garnatxa) og Carinena (Carinyena) som får et særegent preg når de vokser på Montsant-jord og influeres av klimaet. Vineksperten José Peñín hevder at det viktigste med en vin fra Montsant er at den skal vise det gode samspillet mellom Grenache og Carignan.
Av grønne druer er det Chardonnay, Garnacha Blanca, Macabeo, Moscatel, Pansal og Parellada. Roséviner lages i stigende grad, som oftes av Garnacha og Syrah.

 

vi_do_montsant_2Også her produserer man tradisjonelle søte hetviner av rancio-typen, Vino Rancio, Mistela Blanca, Garnacha del Montsant, Vino Dulce Natural samt Vimblanc. Disse har alle et alkoholinnhold på 15-20%, og lages ofte av sent høstete garnachadruer som i slutten av oktober er like inntørket som rosiner. Deretter tilsettes sprit før vinen er gjæret helt ut. Etter 16 måneder i gamle fat får de en klar ranciokarakter med masser av tørket frukt som svisker, rosiner, appelsinskall, aprikoser og nøtter. Sødmen er behagelig og syrene forfriskende.

 

Området ble litt berømt da det bortgjemte kooperativet i landsbyen Capçanes i 1995 takket ja til å lage Spanias eneste koshervin. Det må sies å være et ganske dramatisk grep for et kooperativ i et svært så katolsk område som fram til da hadde nøyd seg med å levere druer, riktignok svært gode, til Katalonias store vinhus. Men de ville ikke bare lage en pasteurisert koshervin som er det vanligste, men koshervin etter gammel-testamentlig oppskrift, såkalt Lo Meshubal.
Selve vinen, Peraj Ha’abib (Flor de Primavera), fikk raskt kultstatus i Spania da Guia Peñin ga 1996-årgangen 95 poeng – som en av de åtte beste spanske vinene. I dag kjøpes vinen hovedsakelig av ikke-jødiske vinentusiaster som er villige til å betale dyrt for denne vinen som er mest unik på grunn av framstillingsmåten og druesammensetningen. Cabernet Sauvignon står nemlig for en tredel av blandingen, og legger ikke uventet beslag på så vel duft som smak og gir flere assosiasjoner til California enn til Katalonia. En myk, fyldig og forførende vin som du altså ikke må være jøde for å ha glede av.

 

Vinmonopolet kan skilte med 22 viner fra Montsant, men det er kun noen få utsalg som har noen av dem, så de aller fleste må kjøpes via bestillingsutvalget. La oss håpe at vi som er glad i god vin kan bidra til å øke etterspørselen etter dem, slik at vi kan slippe å høre: ”Nei, dessverre, vi hadde den, men den solgte ikke, så vi har den ikke lenger.”

 

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.