Rhône: Vinmakere D-L
Vinmakere, produsenter og negocienter i Rhonedalen D-L.
D’Aquéria, Château – Vinprodusent i Tavel, sør og sør-øst for Nîmes, med 65 ha. vinmarker. Kjent som produsent av Rhônes kraftigste rosévin. De utmerker seg også på rødvinssiden med sin Cuvée Héritage.
Delas Frères – Anerkjent vinhus med sete i Saint-Jean de Muzols, grunnlagt i 1835, som ble kjøpt opp av champagnefirmaet Deutz i 1977. Overtatt av Roederer i 1993. Er négociant i tillegg til selv å eie 32 ha. vinmarker. De har faste kontrakter med en rekke vinbønder. Det lages viner som ofte er lette og elegante i stilen. De har vært kjent for en tradisjonell stil på sine viner, men har i de senere årene lagt om til mer fruktige viner med preg av eik. Nå er rødvinene helt på høyde med Chapoutier og Jaboulet. Côte Rôtie, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Cornas, Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Tavel, Côtes du Ventoux, Coteaux du Tricastin, Vin de Pays Syrah. Hvit Condrideu, Muscat de Beaumes de Venise, Vin de Pays Viognier.
Didier Charavin, Domaine – Vinprodusent i Rasteau (Côtes du Rhône Villages) med 54 ha. vinmarker. Het opprinnelig Domaine Papillon. Lager i dag glimrende, konsentrerte Rasteau-viner. Best er Cuvée de Parpaioune.
Dominique Rocher, Domaine – Vingodset ligger i Cairanne, og hører til de unge som produserer noen av Côtes du Rhônes mest moderne viner. 15 ha. vinmarker.
Font de Michelle, Domaine – Vingård i kommunen de Bédarrides sørøst i Châteauneuf-du-Pape. Navnet på denne eiendommen er hentet fra en bortgjemt vannkilde nede i et hull midt i vinmarkene, som heter Fontaine de Michelle. Den drives i dag av 3. generasjon, Jean og Michel Gonnet. De ærer sin far med topp-cuvéen Cuvée Etienne Gonnet, mannen som samlet og brøt de 30 ha. brødrenene har å jobbe med i dag. Nærmeste nabo er Le Crau, Vieux Télégraph’s flotte vinmark, og de to Gonnet-brødrene er fettere av Brunier-brødrene, som eier nettopp den vinmarken.
Gaillard, Pierre – Vinmaker i Côte Rôtie i nordre Rhônedalen, med base i middelalderbyen Malleval. Han har arbeidet som vinmaker for Vidal-Fleurie og Guigal før han startet for seg selv. Medeier i Les Vins de Vienne. Eier 16 ha vinmarker. Han praktiserer kaldmaserasjon, og gjæring ved 32° med hyppig pigeage. Lager vinene Jeanne Elise, Rose Pourpre, Les Pierres, Clos de Cuminaille, fra områdene Condrieu, Côte Rôtie, Côte Brune et Blonde og Saint-Joseph. Den edelsøte Condrieu Jeanne Elise når høyeste nivå.
Gangloff, Yves – 1 ha. i Condrieu og 2 ha. i Côte Rotie (La Barbarine). Hovedsete i Condrieu. Sjelden kvalitetsbevissthet.
Gardine, Château de la – Berømt vinslott i Châteauneuf-du-Pape i Rhône-distriktet.
Gérin, Jean-Michel – Med hovedsete og 5 ha. vinmarker i Ampuis har familien i fem generasjoner laget utmerket vin. Côte Rôtie Grandes Places er deres praktstykke. Også vin fra Condrieu.
Gourt de Mautens, Domaine – Vinfirma i Rasteau (Côtes du Rhône Villages) med 14 ha. vinmarker. Hvite og røde viner. I løpet av få år har Jérome Bressy rykket opp i Rhônedalens toppsjikt. Han har stor lidenskap for det han gjør, og er et stort talent.
Graillot, Domaine Alain – Vinmaker i Les Chênes Verts, Pont de l’Isère med 20 ha. vinmarker. Lager hvite og røde Crozes-Hermitages. En ener blant Syrah-vinene med enestående klar frukt.
Guigal – Vinprodusent i Côtes-du-Rhone distriktet i Frankrike, etablert i 1946 som négociant av Etienne Guigal. Knyttet til Château d’Ampuis. I dag eier sønnen Marcel Guigal mesteparten av vinmarkene i Ampuis. Etter en rekke fornyelser er eiendommen i dag en av Frankrikes mest moderne. Regnet for en av de aller beste, ikke bare når det gjelder Côtes-du-Rhône (som er en grunnappellasjon), men spesielt av Côte Rotie med sin pepperaktige Syrah karakter, Condrieu, Saint-Joseph, Châteauneuf du Pape og Hermitage. Hans toppviner (fra vingårder i Cote-Rôtie: «La Landonne», «La Mouline», «Côte-Brune» og «La Turque») er fremragende, og selv hans vanlige (og billige), fruktige Côtes-du-Rhône er av meget høy kvalitet. Kalles av noen ”Trollmannen fra Ampuis”. Kjøpte i 2001 ytterligere to fornemme domener, Jean-Louis Grippats og Domaine de Vallouit.
Henri Bonneau, Domaine – Eiendom i Châteauneuf-du-Pâpe på 6 ha som lager en ytterst sjelden kultvin som selges til skyhøye priser. Henri Bonneau er 12. generasjon av vinmakere. Grenache utgjør 90% av blandingen. Ikke noe Syrah. Hans Cuvée Speciale lagres i 10 år (!) før den tappes på flaske. Det høstes meget sent, med svært lavt utbytte, og maserasjonen er svært forsiktig. Hans kjellere er fra 1600-tallet, og det finnes omtrent ikke et fat som er yngre enn 10 år, de fleste er ubestemmelig gamle.
Jaboulet (Ainé), Paul – Vinfirma i nordre del av Rhône-dalen i Frankrike, med eiendom like utenfor Tain l’Hermitage. Det inntil nylig familieeide vinhuset er et av Nord-Rhônes tre store handelshus, grunnlagt i 1834 av Antoine Jaboulet. Antoine hadde to sønner, som var tvillinger. Firmaet fikk navn etter den eldste, Paul, og Ainé betyr ”den eldste”. Det eies ikke lenger av Jaboulet-familien men av Frey fra Château La Lagune i Bordeaux, som har pløyet inn mange penger i bedriften – og som nå heter Maison Paul Jaboulet. Firmaet har 91 ha egne vinmarker, hvorav 26 ligger i ulike deler av Hermitage. La Chapelle er vinhusets flaggskip, og regnes blant områdets mest stabile, legendariske viner. Vinen har navn etter et kapell som Jaboulet-familien kjøpte i 1919. Kapellet ble reist i 1235 og er viet St. Christophe. Her bodde den sårede ridderen Gaspard de Sterimberg som eremitt – og ga navn til området Hermitage. Firmaet produserer mange forskjellige viner, og har opparbeidet seg et godt navn. Men etter Gérard Jaboulets død i 1997 har glansen gått litt av det. Vinhuset ble solgt til vinprodusenten Jean-Jacques Frey , og Jaboulet-familien som ellers var blant de eldste medlemmene av PFV, får av den grunn ikke lenger være med i det celebre selskap. Årsaken til at familien har måttet selge vinhuset, er de meget høye arveavgiftene i Frankrike. Da tredje generasjon skulle overta vinhuset, gikk det ikke lenger. I 2001 ble en oppsiktsvekkende vinkjeller innviet – i et gammelt romersk steinbrudd. Lager mange forskjellige Rhône-viner, bl.a. Hermitage, Crozes-Hermitage, Côte Rôtie, Cornas, Saint-Joseph, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Côtes du Rhône og Tavel.
Jaillance – Kooperativ i Die-området, stiftet i 1950 av Henri Bonnet og noen få vindyrkere, som La Cave de Die Jaillance. De hadde da 25 ha. vinmarker. I dag omfatter det 235 vindyrkere og 129 ansatte, og er den største produsenten av musserende vin i Frankrike. Vinområdet er nå på 1040 ha. i 31 kommuner. 17% av vinen eksporteres.
Jamet, Jean-Paul & Jean-Luc – Vinmakere i Ampuis som kun dyrker Syrah. 7 ha vinmarker i Côte Rôtie (bl.a. i Côte Brune). Lager en fremragende vin.
Janasse, Domaine de la – Vineiendom i Courthézon med god Châteauneuf du Pape og Côte du Rhône. Etter at den unge Christophe Sabon tok over vinifikasjonen har domenets kvalitet nådd oppsiktsvekkende og stabilt nivå.
La Croix Chabrières, Château – Vinslott mellom Bollène og Saint Restitut (Côte du Rhône). Lager en meget god hvit vin – Diva (100% Viognier), og noen meget bra røde – Alliance (50% Syrah, 40% Grenache, 10% Cinsault) og Privilège (100% Syrah). Den siste drikkes ung eller etter 6 år, og kan oppbevares mer enn 10 år.
La Gardine, Château – Vinslott i Châteauneuf du Pape. Familien Brunel har gjort La Gardine til en av de beste representantene for moderne velbalansert Châteauneuf-stil med flott bruk av barriques.
La Nerthe, Château – Vinslott i Châteauneuf-du-Pape som er et av de mest anerkjente, ledes i dag av Alain Dugas. Allerede på 1500 tallet ble det dyrket vin her. Det var dette vinslottet som plantet ut de 13 druesortene som i dag danner grunnlaget for for dagens Châteauneuf du Pape. Jordsmonnet er preget av kompakt rullestein med sand og rødlig leire. Idag består Ch. la Nerthe av ca. 90 ha vinmarker, hvorav 84 er avsatt til rødvin, resten til hvitvin. Det lages mest røde viner, men også noen hvite. I de senere årene har denne eiendommen for alvor begynt å utvikle sitt potensiale. Vinene har lenge vært gode, men de senere årgangene har vist en meget høy kvalitet. Selv de vanskelige 1996 og 1997 ble gode. 1998 ser meget bra ut, med et alkoholinnhold på 13,2%. Gradvis reduseres andelen Grenache til fordel for Syrah og Mourvèdre.
La Soumade, Domaine – Vinprodusent i Rasteau i det sørlige Rhône med 27 ha. vinmarker, og et par førsteklasses røde viner, som hører med blant de beste i det sørlige Rhône. Spesielt Rasteauvinen Cuvée Confiance kan måle seg med Cru-vinene fra nord med sin eleganse.
La Vieille Ferme – Vinfirma i Côtes du Rhône, sørvest for Orange. Eies av Perrin-familien som også eier Château Beaucastel og Château du Grand Prebois. Har egen Rhône-appellasjon for både rød og hvit vin. Lager også AOC-vinene Côtes du Ventoux og Côtes du Luberon.
Les Goubert, Domaine – Jean-Pierre Cartier dyrker 40 forskjellige parseller i Gigondas, Séguret, Beaumes og Sablet, til sammen 23 ha. Holder til i Gigondas. Den beste vinen heter Gigondas Cuvée Florence, som lages av Grenache og Syrah.
Les Vignerons Beaumes-de-Venise – Kooperativ som rår over 1.200 ha. vinmarker. Det sørlige Rhônes mest anerkjente kooperativ. Briljerer spesielt med rød Beaumes-de-Venise, og en Muscatvin fra samme sted. Lager også Vacqueyras, Côtes du Rhône Village, Côte du Rhône og Côtes du Ventoux.
Les Vignerons de l’Enclave des Papes – Godt kooperativ beliggende i Valreas. Enclave des Papes er et område som er skilt ut fra Provence, men som egentlig tilhører denne regionen. Kooperativet har også medlemmer fra Puymeras og Tavel.
Les Vignerons de Tavel – Kooperativ i Tavel som produserer god Côtes-du-Rhône, Tavel og Lirac. De rår over 450 ha vinmarker.
Les Vins de Vienne – Vinprodusent i Seyssel i Cornas med 10 ha. vinmarker. Vennene Yves Cuilleron, Pierre Gaillard og François Villard fikk det historiske Seyssuel til å gjenoppstå. De har også åpnet et handelshus for små partier av fremragende viner.
Louis Bernard – Vinhus i Rhône etablert i 1976 som et samarbeid mellom over 40 vingårder i Cornas, nord i Rhônedalen, like syd for Saint-Joseph.
Kommentarer