Hjem > Andalucía, Ronda, Spania, Vinland > Help me R(h)onda: Málaga’s bortgjemte skatter

Help me R(h)onda: Málaga’s bortgjemte skatter

Málaga i Andalucía ville for de fleste av oss ikke komme særlig høyt opp på listen over de beste vinproduserende områdene i Spania. Men det mange ikke har lagt merke til enda, er at provinsen stadig forbedrer sitt rykte i vinverdenen, for det skjer i det stille. De har ikke noe stort markedsføringsbudsjett, ingen storslåtte presentasjoner og reklamesendinger på TV, ingen fanfarer fra lydrike basuner.
Siden de færreste av oss er særlig bevandret med viner fra fra dette området – her kommer en liten introduksjon:

Andalucía er den delen av Spania jeg antar de fleste av oss forbinder med Costa del Sol, sol og strender, et fruktbart og malerisk område langs Middelhavskysten. Det har over 40.000 ha vinmarker, men mange vil nok ikke forbinde disse med stort annet enn Sherry. Navnet betyr for øvrig “vandalenes land”.

Det produseres altså mye hetvin her, f.eks. Sherry, Malaga og Montilla. Jerez-Xeres-Sherry, Manzanilla Sanlúcar de Barrameda, Condado de Huelva, Montilla Moriles og Málaga er alle gamle og tradisjonelle spanske vinstiler som er 5-600 år gamle. Opp mot vår egen tid ble området det første i Spania til å få betegnelsen kvalitetsvin (vinos de calidad producidos en region determinada – VCPRD), i 1935. Det er i dag 4 vindistrikter som kommer inn under D.O.-betegnelsen: Huelva, Cádiz, Córdoba og Málaga.
Ved siden av disse Denominciones de Origin produserer nesten hvert eneste lille område i Andalucía en eller annen form for vin. Det meste går til lokalt eller nasjonalt konsum, i små kvanta, og eksporteres ikke, så man må besøke stedene for å få tak i vinene. De strekker seg fra kystvinene i Granada til de lette, friske bordvinene som Barbadillo fra Cádiz, som er en favoritt i Spania til fisk og sjømat.
Moderne prosesser, utviklinger i produksjonsmetoder, og importen av druer fra Frankrike betyr nå at Andalucía ikke behøver bare å stole på sin egen tradisjonelle drue Palomino lenger, og dessuten har den nordspanske Tempranillo fått innpass i regionen. Myndighetene i Andalucía følger nøye med, og har introdusert et eksperiment i hver av de åtte provinsene for å teste ut forskjellige typer druer og se hvilke som gir det beste resultatet.

Málaga har to avgrensede vinområder: Den ene nord og øst for Málaga by, den andre i den sørvestlige delen av provinsen, med grense mot Sherry-distriktet. Området ble DO-klassifisert i 1937 med oppdatering 1976, og det har et eget underområde – DO Sierras de Málaga. Produksjonen er inndelt i 5 soner – Axarquía, Montes, Norte, Costa Occidental og Serranía de Ronda. Sentrum for produksjonen er Sierra de Almijara, sammen med Antequera, Archidona, San Pedro Alcantara, Velez Malaga og Competa. De viktigste av de 66 landsbyene som omfattes av reguleringen er Frigiliana og Velez.
Vinmakingen i området er en av Vest-Europa’s eldste. Den ble for alvor startet av greske innvandrere, ca. 600 f.Kr. De lærte lokalbefolkningen å dyrke og beskjære drueplanter, samt å lage vin. Det er et område som har produsert søte viner siden romertiden, og fortsatt er de kjent for den søte vinen med den fulltonende smaken (ikke hetvin). På 1800-tallet ble området utsatt for mange vanskeligheter, og en gradvis dreining i europeisk smak i retning av tørrere viner virket negativt inn på produksjonen og eksporten av Málaga-viner. Vinstilen stod i fare for å forsvinne. Men i noen områder gjør den nå comeback ved hjelp av moderne teknologi, og interessen for disse søte vinene er i ferd med å ta seg opp igjen.
Vinen lages for det meste av Moscatel de Alejandría, Moscatel Morisco og Pedro Ximénez druer. Andre druer inkluderer Lairen, Doradilla og Romé.
Dette er fulltonende viner som er gode sammen med patéer, og de serveres ofte som avslutning på et godt måltid, eller som rene dessertviner. Noen av de beste er vinene fra Bodega Antigua Casa de Guardia, Cartojal fra López Hermanos, Carpe Diem fra Tierras de Mollina og det bestselgende merket for klassisk Málaga vin – Málaga Virgen fra López Hermanos.
Den søte, brunlige hetvinen de også lager her minner om Sherry.

Underområdet Sierras de Málaga er ikke noe samlet område, men spredt rundt omkring i fjellene, fra Cádiz i sørvest til fjellområdene i den østre delen av regionen. Det ble opprettet i 2001 og består i dag av 5 hovedområder: Axarquia, Montes, Zona Norte, Costa Occidental og Serrania de Ronda.

Serranía de Ronda
Det er nesten 20 vingårder spredt rundt den meget pittoreske byen Ronda, og La Serranía de Ronda (Rondafjellene). Noen av dem finnes på bunnen av den berømte Tajo-kløften. Mange av dem drives organisk – i 900 til 1000 meters høyde – og de har i de siste årene blitt stadig mer ettertraktede, også i utlandet. Med rette. Det er lett å skjønne at denne anerkjennelsen vokser ut av den økende etterspørselen etter tørre svakviner (Málaga er jo kjent for sine søte viner) i et høylandsområde der dagtemperaturen under vekstsesongen er konstant høy, og nattetemperaturen kald. Dette viser seg å være perfekt for druene, fordi det gir vinstokkene «hvile» og lar syren og kompleksiteten utvikle seg i druene.
Det hele startet som et eksperiment i 1982, av den tyske Friedrich Schatz fra Württemberg (som er en av hovedprodusentene i dag) med druene Syrah, Petit Verdot, Tempranillo og Cabernet Sauvignon sammen med den lokale Romé. I dag lages flere av de beste vinene av nettopp disse druene, sammen med Pinot Noir og Merlot.
Den seneste vinen fra DO Sierras de Málaga (fjellene bak Málaga) som har mottatt internasjonal anerkjennelse er en 2008 Pinot Noir fra Cortijo Los Aguilares i Ronda: Den var alene om å vinne Grand Gold Medal ved Mondial du Pinot Noir i Sierre, Sveits. Tenk over det: Verdens beste Pinot Noir. En jury bestående av eksperter og journalister fra 15 land bedømte 1,143 viner fra 25 land i den 12. utgaven av denne prestisjefylte prisen. Og Los Aguilares vant. Det er en liten familiedrevet vingård som José Antonio Itarte og hans kone Victoria kjøpte i 1999. Den ligger i Puente de la Ventilla, langs veien fra Ronda til Campillo, i 900 meters høyde, og de har 18 ha vinmarker. Resten av deres 800 ha store eiendom går til andre jordbruksformål, der det viktigste er griseoppdrett (skinke). Den geografiske beliggenheten er vingårdens største fortrinn: ren luft, rent vann, mildt klima og mye sol. Og den drives 100% økologisk.

Enten du er en ekspert, eller en som er glad i god vin, må du sørge for å få med deg vinene som produseres i og rundt Ronda og Serrania de Ronda. Her er en guide til vinmarkene:

Bodega F. Schatz
Friedrich Schatz stammer fra en vinproduserende familie som har holdt til i Württemberg regionen i Tysklandsiden 1641, og valgte Ronda som base for sitt nye vineri i 1982, langs veien fra Ronda til Acinipo. Han var den første vinprodusenten i Ronda, og den første i Málagaområdet som drev etter organiske prinsipper. Lager røde (70%), hvite (25%) og rosados (5%).
De røde druene avstilkes og knuses, og gjæres sammen med skallene i åpen maserasjon i store beholdere fra 1-4 uker. En annen, og meget viktig gjæring – den malolaktiske – skjer i eikefat, og brukes også på hvite og rosado viner (noe som ikke er vanlig). Det gir mykere viner. Lagring av vinen skjer «sur lie» (på bunnfallet) i 2-6 måneder i ståltanker og eikefat fra Allier, Nevers og Troncais. Resultatet er milde, fruktige og velbalanserte viner med modne tanniner.
F. Schatz har etter hvert blitt kjent for sine organiske viner, som Lemberger, Chardonnay, Pinot Noir, Petit Verdot og Muscat/Trollinger. Alle druene høstes for hånd og legges i små beholdere for at skallene ikke skal sprekke. Fruktighet, mineralitet og naturlige jordaromaer kjennetegner vinene fra Bodega F. Schatz.

Bodega Los Bujeos
Har sine vinmarker delvis inn på området til hotellet El Juncal i Ronda, men har tre parseller til, i forskjellig høyde, og med forskjellig jordsmonn. De dyrker bl.a. Cabernet Sauvignon, Syrah og Cabernet Franc.

Bodega Kieninger
Martin Kieninger er vinprodusent og arkitekt fra Østerrike, og driver et nisjevineri med bare 4,000 vinstokker på 2,4 ha, grunnlagt i år 2000. Det lages to viner: 7VIN (Siete Vin) en rik rubinrød vin laget av de østerrikske druesortene Blaufränkisch, Blauburgunder og Zweigelt. Vinana er en blanding av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Pinot Noir som nylig oppnådde garantibetegnelsen “Vinos de Málaga”. Kieninger’s vinmark drives etter økologiske prinsipper. Hele vinmarken er omgitt av bl.a. en granateplehekk og solbærbusker, som holder insekter borte fra druene.

Bodega Descalzos Viejos
Når du ser ned i dalen under Ronda, kan du se noe som likner en gammel kirke omgitt av vinstokker. Det er Descalzos Viejos vineriet, som ligger på grunnen til Trinitarklosteret Los Descalzos Viejos Convento. Restaurert i år 2000. Druesortene de bruker inkluderer Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Petit Verdot, Merlot og Chardonnay, samt et nytt område med Graciano for fremtidig bruk. Vinene til Descalzos Viejos er kjent for intense, ofte saltaktige smaker, og har dyp kirsebærfarge.

Enkvist
Et lite vinforetak i Genaldalen ved Gaucín, der man ikke skulle tro at det ville være regningssvarende å drive med vinproduksjon. Men svensken Rickard Enkvist visste at det ble produsert vin her i romertiden, og gikk modig i gang med å vise at det var mulig. Gården heter Finca Buenavista, vinforetaket Bodega Cezar, og det ligger i et meget naturskjønt område. I dag produserer han et par topp røde viner og noen veldig fine hvite, og har nettopp fått en gullmedalje fra VinOjén 2008 med sin Tempranillo kalt «Sueños».

Bodega Doña Felisa
Denne bodegaen ligge på sandbanker nedenfor Acinipo ved Chinchilla, i et område som lenge har vært kjent for sine vinmarker. Foretakets viner lages helt etter tradisjonelle metoder. De dyrker Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot. Vinene deres blir forskjellige fra år til år, fordi de lar naturen bestemme hvordan resultatet skal bli, og blander seg ikke inn, hverken med nye metoder eller kjemi.

Bodega Conrad
Denne bodegaen, som er grunnlagt i 1999, ser ut som et tysk slott fra Rhinedalen, og ligger langs veien fra Ronda til El Burgo, ved foten av Sierra de las Nieves. Vinstokkene er arrangert rundt den imponerende, røde bygningen. Vinene er fulle av aroma og smak, og alle modnes i 12 måneder i franske eikefat. Kalksteinsjorden gir vinene kraftige tanniner og en mineralsk tone, et perfekt utgangspunkt for krydrede viner med hint av frukt og sjokolade.

Cortijo Los Aguilares har vi nevnt i teksten ovenfor.

Bodega Joaquin Fernández
Her lages vinene etter den tradisjonelle «Igualdo»-metoden, og vingården drives fullstendig økologisk etter bestemmelsene fastlagt av Comité Andaluz de Agricultura Ecológica. Druene som dyrkes er bl.a. Cabernet Sauvignon, Syrah, Garnacha og Merlot. De gode vinene får ofte hint av røde frukter og kaffe.

Bodegas La Sangre de Ronda
Dette hører med til det store museumsprosjektet i Ronda. Navnet betyr «Ronda’s blod», som på en mye mindre dramatisk måte enn navnet antyder forsøker å vise så autentisk som mulig hvorledes vinen var på 1600- og 1700-tallet. Vintypene man forsøker å etterlikne er Pajarete, Tormentilla, Solera Cumbre og Pedro Ximenez.

Bodegas Cuesta La Viña
Dette foretaket har 1.6 hektar med vinmarker like ved Ronda, og de er dekket med Tempranillo, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Tradisjonell kultivering brukes for å produsere overraskende viner under merket Jorge Bonet. Deres rosado er spesielt imponerende.

Jeg nevnte vinmuseet i Ronda. Det er så avgjort verdt et besøk, om man er på de kanter. Det ligger i et tidligere palass med en sentral patio, som leder til mange forskjellige rom. Det viktigste er et audiovisuelt rom der man

Vinmuseet i Ronda

kan oppleve Rondas 6000 år gamle vinhistorie, og et rom med arkeologiske rester som representerer de forskjellige kulturene som har slått seg ned i Ronda, og deres forhold til vin, Iberiere, Fønikere, Grekere, Bysantinere, Visigotere, Romere, Arabere, osv. Museet tilbyr også informasjon om vinstiler, og man kan bruke informasjonsplakatene til å reise rundt i vinkulturens og vinmakingens verden. Dessuten har de en vinsmakerskole – Escuela de Cata – og et salgsrom.

På Vinmonopolet går det an (på bestillingslisten) å få tak i to viner fra Ronda.

Det dreier seg om Apasos 2006 fra Bodega Los Bujeos laget av Cabernet Sauvignon (60%), Syrah (20%), Merlot (10%), Cabernet Franc (5%) og Petit Verdot (5%). Den er fyldig, har god struktur og myke tanniner. Aromaen minner mest om skogsbær. Man kan si det er en bløtere, mer kommersiell vin enn den neste, men den er ganske fast. Smaken har mye mørk frukt. Prisen er kr. 210,-

Den andre er samme bodega’s Pasos Largos 2005, laget av de samme druene minus Pinot Noir. Pasos Largos var navnet på en av de legendariske fjellbandittene i fjellene rundt Ronda. Dette er en stor og spektakulær matvin med intens dyp plommefarge, aromaer av sjokolade, trøfler, moden mørk frukt, med hint av balsamico-eddik. Prisen på denne vinen er kr. 310,-

 

  1. Jan Inge Bueide
    17. desember 2011 klokken 16:40 | #1

    Hei. Var i Malaga-distriktet i høst og besøkte vingården Bodega Joaquin Fernández.
    Det hevdes at man ikke får hodepine dagen etter fordi den er organisk. Uansett synes jeg at denne var så god at jeg kunne tenkte meg å skaffe mer av den. Er det mulig å få denne importert til Norge og hvordan går man eventuelt fram?

    • Helge Skappel
      17. desember 2011 klokken 17:37 | #2

      Hei,
      Takk for kommentaren.
      Jeg forsøker så ofte jeg kan å si at Sør-Spanske viner er av en langt høyere kvalitet enn det som vanligvis kommer fram i oversikter, + at Vinmonopolet (og våre lokale importører) ikke har fulgt godt nok med i timen.
      Bodega Joaquin Fernández er et flott sted å besøke, og det tilhører jo Ronda-området som jeg setter høyest av de oppkommende vinene fra Sierras de Málaga. Jeg var der nede sammen med en venn i fjor, og alle vi fikk smake gjorde at vi hevet øyebrynene og skjønte at her kan det komme mye interessant med tiden. Så vidt jeg vet er det som du sier – den drives organisk. For mange er det viktig å slippe spor av kunstgjødsel, insektsmidler, soppdrepende midler, svovel o.a. Om det betyr at man ikke får vondt i hodet føles forskjellig fra menneske til menneske. Men du slipper en del stoffer som du ikke vet hvilken (negativ) helsemessig virkning har. Har du sett dette innlegget?
      Dessverre er det ikke mange viner der nede fra som finnes på polet. Et alternativ er Apasos 2006 fra Los Bujeos – med Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Kun på bestillingslisten til kr. 210,-. Så kan man gå opp 105 kroner og få Pasos Largos 2005 – med Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og Petit Verot. Altså bare franske druer på begge. Ut over det – ingen ting. Det beste er nok å reise ned dit og besøke området, som er fylt med opplevelser – både geografisk, kulturelt, gastronomisk og i vinsammenheng, som du sikkert er enig i. Flere av produsentene der nede er på utkikk etter norske importører, men jeg har aldri forsøkt det selv. Kanskje de kjenner til reglene for privat import på ditt lokale Vinmonopol?
      Hilsen Helge

  2. 24. juli 2012 klokken 13:01 | #3

    Hei,
    Det er ikke helt riktig det du skriver om vinene fra Bodega Doña Felisa. Deres «Viticultura Integrada» er en kontrollmetode som følger miljøvennlige kriterier, men de kombinerer dette med moderne produksjonsmeteoder og får viner med den samme høye kvaliteten hvert år. Det finnes en fin intro. til denne vingården på youtube «Chinchilla wines»
    To viner fra denne vingården Chinchilla Doble Doce og Chinchilla Seis+Seis bli å finne på polets bestillingsutvalg i september. I november kommer viner fra Bodega Joaquín Fernández og i januar 2012 fra Bodega F. Schatz.
    Vennlig hilsen
    Caroline

  3. Helge Skappel
    24. juli 2012 klokken 13:35 | #4

    Takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne Youtube-introen. Sånt liker jeg!
    Jeg blir også glad når jeg støter på noen som vet mer enn meg selv, og kommer med konstruktive innspill. Som du kanskje har skjønt, synes jeg vin fra det sørlige Spania er blant de beste dette landet kan by på, og Ronda spår jeg kommer til å bli et svært ettertraktet område etterhvert som flere blir oppmerksomme på kvaliteten og vinopplevelsen. Jeg slår samtidig et slag for hele DO Sierras de Málaga, for jeg har funnet så overraskende mye bra der nede.
    Nå gleder jeg meg til høsten når Chinchilla-vinene fra blir å finne på polet!

  1. Ingen tilbakesporinger så langt.