Hjem > Druesort, Grenache, Priorato, Rødvin, Spania, Vinland > It never rains in southern Priorato

It never rains in southern Priorato

Priorato er et distrikt for kvalitetsvin (DOCa) i Spania, et av de klassiske områdene i Katalonia (det heter Priorat på katalansk).

Scala Dei vinmark

Det ligger i fjellene nord for Falset, den sentrale delen av Tarragona, og vinområdene ligger nordvest for byen og distriktet Tarragona (et par timers kjøring vest for Barcelona). Enkelte vinmarker ligger opp mot 1400 moh. Det har fått sitt navn etter et kloster som ble anlagt i fjellene i 1163, og fikk navnet Priorat de Scala Dei. Det var Carthusianermunker fra Provence som startet med vinmaking i området, og det er mulig de hadde Grenache-vinstokker med seg.
Som så mange andre steder i verden greide vinlusa å ta knekken på de fleste vinstokkene mot slutten av 1800-tallet. 5.000 hektar med vinmarker, og en blomstrende vinindustri som for det meste laget altervin, ble i løpet av få år redusert til 600 hektar i et steinete, folketomt landskap. Det førte til økonomisk ruin og en storstilt emigrasjon blant befolkningen.

I 1979 kom vinmakeren René Barbier hit og så straks hvilket potential de gamle forvridde vinstokkene som vokste her hadde. Etter nærmere studier valgte han, sammen med fire andre entusiaster, ut noen meget lovende parseller. De beste vinmarkene var i ufruktbare åssider vendt mot nord og øst for å unngå de kraftigste solstrålene, og samtidig dra nytte av brisen fra Middelhavet, i en høyde på ca. 500 m. Høyere opp var ikke jorden så rik på skifer. Lenger ned var jorden altfor fruktbar og varm.

Klosteret Scala Dei

Som med så mange av de beste vinregionene i verden, er hemmeligheten her et spektakulært terroir. Druedyrkingen skjer ofte i terrasserte åssider, og nøkkelen er mager jord og lav avkastning på gamle vinstokker. Men hvorfor tok det så lang tid for potentialet i denne regionen å vise seg? Terroiret har alltid vært der, men vinene er nå utrolig mye bedre enn de var før. Det kommer antakelig av ambisjonene og dyktigheten til produsentene, sammen med et marked som er villig til å betale mye for de beste vinene. Dette har oppmuntret investorer og fått kvalitetsorienterte vinmakere til å jakte på de beste vinene dette terroiret tillater.

Jordsmonnet er ganske unikt (kalles licorella på katalansk) og består av en mørk, rødlig skifer- og glimmertype. Totalt er det kun ca. 4100 ha vinmarker i området (Rioja har til sammenlikning over 150.000 ha), men bare 1.500 ha går til de bedre vinene (DO). De beste vinstokkene er de gamle Garnachastokkene, som ikke gir rare avkastningen. Men her kan man produsere meget fine, konsentrerte, fruktige viner. Det er lett å forestille seg at de beste vinene herfra er blant de tydeligste terroirdrevne vinene i verden.

Det regner nesten aldri i Priorato, og tørre, nordøstlige vinder tar med seg det meste av av fuktigheten. Om sommeren kommer temperaturen fort opp i 40°C, mens nattetemperaturen ofte ikke er mer enn 10-12°C, noe som hjelper til med å bevare druenes smak og aroma. De små avlingene konsentrerer saften ytterligere, slik at vinene fra Priorato har potensialet for intense smaker og mørk farge som unge.

Den siste utviklingen i området begynte på 1970-tallet da mange nye vinmarker ble anlagt i Gratallops ved elven Siurana. DO-klassifisering hadde de fra 1954, og de fikk en oppdatering i 1975 på et område på 1450 ha. Ingen andre spanske vinområder har opplevd en slik komet-karriære. Og det er bemerkelsesverdig at det viktigste har skjedd etter 1989. Før den tid ble vinene herfra sett på som ganske røffe og alkoholrike, og de har vært gjennom en transformasjon i løpet av ganske få år. Nå er vinene herfra blant de mest ettertraktede i Spania, og i 2006 ble de tildelt DOCa (Katalansk DOQ – Denominació d’Origen Qualificada) status, som er Spania’s høyeste. Det er inntil nå bare Rioja og Priorato som har fått denne benevnelsen.

To typer Garnacha (kjent andre steder i verden som Grenache), Garnacha Tinta og den hårbladete Garnacha Peluda har tradisjonelt vært de viktigste druesortene, men Cariñena (kjent som Carignan) utgjør nå en tredjedel til halvparten av de fleste blandinger. Kanskje ikke det mest spennende druematerialet, men med så stor andel gamle vinstokker har man vært i stand til å vise at området har et stort potensial. Noen få hvite druer dyrkes også (Garnacha Blanca, Macabeo og Pedro Ximénez) til tørre eller halvtørre hvite viner, men den største delen av produksjonen er konsentrert omkring unge røde viner, tappet tidlig på flaske, sjelden mer enn tre år gamle.

Priorat er også betegnelsen på en søt vin med mye kropp, en dessertvin tilsatt druesprit. Den brukes ofte i Sangría.

Vinene fra Priorato som det er enklest å få tak i på Vinmonopolet (av 35):

8032501 Celler de l’Abadia Terrer d’Alzinar Joven 2008
80% Carinena, 15% Monastrell, 5% Cabernet Sauvignon
14.5% alkohol, 1,4 g sukker, 5,5 g syre
Håndplukkede, utvagte druer vinifiert i både eikefat og ståltanker (1000 ltr) under
temperaturkontroll (24-30 °C). 6 md. fatlagring
Mørk blårød, ung fruktighet preget av mørke skogsbær og urter, innslag av anis
og kjøtt i fast ettersmak. Kr. 199,90

5912901 Clos de Tafall 2007
55% Garnacha, 20% Carinena, 25% Cabernet Sauvignon
14,5% alkohol, 1,4 g sukker, 6,1 g syre
Har gjennomgått malolaktisk gjæring. Fatlagret i 12 mnd på amerikanske fat.
Mørk fiolettrød, med aroma av mørke bær, krydder, kaffe og eik. Lang fyldig
ettersmak. Kr. 170,90

1072701 Ferral 2007 (Celler Castellet) – Basisutvalg
71% Garnacha, 15% Cabernet Sauvignon, 9% Syrah, 3% Carinena, 2% Merlot
14,5% alkohol, 2 g sukker, 5,5 g syre
Tradisjonell vinifikasjon. 14 md. fatlagring, 3 md. flaskemodning.
Mørk blårød. Ung, fruktighet preget av modne mørke bær og krydder over tydelig
innslag av fat, streif av kjøtt og lær. Kr. 189,90

8022401 Tosalet Priorat Old Vines 2006/2007 (Vinnico Export)
50% Garnacha, 30% Carinena, 20% Cabernet Sauvignon
15% alkohol, 3 g sukker, 5,4 g syre
Kaldmaserasjon i 3-5 dager før temperaturkontrollert gjæring i ståltanker ved 24-29
°C, gjennomgått malolaktisk gjæring. Ikke fatlagret
Mørk blårød. Aroma med preg av mørke bær og litt syltet frukt over fat og
antydning til mineraler (2006). Kr. 150,-
Denne MÅ luftes godt og lenge, men kommer etterhvert, og har da mange fine smaksnyanser, og den er behagelig. Her er det hvertfall ikke noe eik.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. Ingen tilbakesporinger så langt.