Den lille lyse
Clairette er navnet på en hvit drue med mange synonymer, f.eks. Clairette d’Afrique = Trebbiano Toscano, Clairette Grosse = Bourboulenc, Clairette Monde = Ugni Blanc. Andre navn som brukes om den er Blanquette, Clairette de Limoux, Muscade og Petit Blanc. Den kan med rette kalles et godt eksempel på forvirringen som har oppstått ved navnsettingen på druesorter, for en gang i tiden var den meget utbredt.
Clairette Blanc er en liten hvit druesort med tykt skall som dyrkes i Sørfrankrike og til en viss grad i California. Den modnes hurtig og som en konsekvens av det, mangler den ofte struktur. I tillegg har den en tendens til å oksydere, og kan gi for mye alkohol og for lite syre. Det er nok de viktigste grunnene til at den så ofte brukes sammen med andre druer. F.eks. blandes den med Muscat for å lage den musserende vinen Clairette de Die. Den vokser best på mager kalksteinjord, og foretrekker mye sol. Det finnes over 130 kloner av den, de fleste i Garde-regionen.
Av og til brukes den som tilsetning i den røde Châteauneuf-du-Pape-blandingen, og i Tavel’s roséviner. Brukt alene kan den gi en ganske behagelig, velbalansert, enkel vin uten særlig mye frukt eller bouquet, og derfor heller ikke særpreg.
I de senere årene har man imidlertid begynt å avdekke nye sider ved druen, og eksperimenter i forbindelse med moderne teknologi gir bedre resultater. Men fortsatt ser det ut til at den trenger syre fra Grenache, Picpoul eller Ugni Blanc for å gi den liv. Statistikkene forteller at den er på klar tilbakegang.
To områder har fått sin egen Appellation Controllée: En som lages nær Montpellier i Midi, Clairette du Languedoc, og en fra traktene omkring Nîmes, Clairette de Bellegarde. På sitt beste får den en frisk og fruktig karakter, kombinert med tørket frukt, anis og mandler. Den gode hvite Châteauneuf-du-Pape til Vieux Télégraphe har 35% Clairette i seg.
I det lille vakre området Les Baux de Provence som ligger ved munningen av Rhônen, og som er blitt udødeliggjort i maleriene til Gaugin, Cézanne og van Gogh, lages det hvitvin av Clairette, og der er det til og med et krav at druene skal dyrkes økologisk.
Det ble på 1950 og -60 tallet produsert mye ”fransk” vin i Algerie, og til de hvite ble det brukt ganske store mengder Clairette.
I Sør-Afrika dekker denne druen 1,3% av vinmarksarealet. I Australia kalles den Blanquette (f.eks. i Hunter Valley), men der har man også en del utplantinger med en drue de kaller Blanquette som egentlig er den spanske Jaen.
Clairette de Bellegarde er en liten appellasjon helt sør i Rhônedalen i Frankrike, som dekker de tørre hvitvinene som produseres på det 40 ha store vinmarksarealet. Vinene lages kun i landsbyen Bellegarde, halvveis mellom byene Arles og Nîmes, og bare 30 km fra Middelhavskysten. Vinene er friske, og vurderes av en komite før frigivelse. Den største produsenten er kooperativet i Bellegarde, og vinen lages kun av Clairette-druen. Ofte kan de minne om vinene fra Coteaux de Die, men kan være svært forskjellige fra Clairette du Languedoc og Crémant de Die. De bør drikkes så tidlig som mulig, og må nærmest betraktes som ferskvare.
I Bellegarde produseres det også viner som selges under appellasjonen Costières de Nîmes. Den stammer fra 1949, da Clairette de Bellegarde-appellasjonen skulle vise forskjellen mellom de mer vanlige stilene i det sørlige Frankrike og den unike stilen på Bellegarde’s Clairette-baserte produkt.
Clairette de Die er en fransk musserende vin (egen AOC fra 1942), vanligvis ganske søt og med utpreget Muscat-smak, som produseres omkring byen Die i departementet Drôme langs den østlige delen av Rhônedalen, i AOC Châtillon-en-Diois. Den lages for det meste av Muscat Blanc à Petits Grains (minimum 75%), tilsatt Clairette (max 25%) i en spesiell prossess. Innhøstingen av druer kan strekke seg over en periode på 6 uker. Druene presses, saften filtreres og fylles i små beholdere ved lav temperatur. Før gjæringen er helt ferdig tappes den nesten ferdige vinen på flasker og oppbevares ca. 4 måneder ved 12°. På denne måten blir gjæringsprossessen kraftig forlenget. Gjæringen stopper når alkoholnivået er ca. 7-9%, og man får en søtlig, naturlig musserende vin, uten tilsetting av sukker. Den smaker av fersken og aprikos med noe roser i aromaen.
I tidligere tider var forholdet mellom druene omvendt – det er derfor den heter (litt misvisende) Clairette de Die.
Forhistorien til denne vinen går helt tilbake til Plinius d.e. som i sin bok ”Naturhistorie” fra år 73 snakket om en musserende vin fra dette området. Den årtusenlange produksjonsmetoden er offisielt beskyttet.
Det lages forvirrende nok også en ikke-musserende utgave som heter Côteaux de Die, men den er til gjengjeld laget av 100% Clairette (AOC 1993). Den har et grønnskjær og skal drikkes meget ung og meget avkjølt. Passer til sjømat.
Crémant de Die er en tørr musserende vin som lages av Clairette-druer, ofte blandet med Muscat og Aligoté, i Drôme i Rhônedalen i Frankrike. Her gis druene en første gjæring etter pressing (i motsetning til Clairette de Die), hvoretter de tappes på flasker. Tilsetting av en essens setter i gang gjæring nr 2 som gir denne delikate vinen 11,5-12% alkohol. Man begynte å produsere musserende vin etter Champagne-metoden på 1920-tallet, og den fikk sitt eget AOC i 1993. Brukes både som aperitif og til mat. Dufter av epler og grønne frukter.
Clairette du Languedoc er en fransk hvitvins-appellasjon i Midi fra 1948, midt i et hav av rødvin. Området er på 1200 ha i 10 landsbyer mellom Pézenas og Clermont l’Hérault. Den eneste tillatte druen er Clairette, men da appelasjonen ble satt opp, ble det ikke sagt noe om produksjons-metoder, så man har fått en meget stor variasjon, alt fra unge, gulgrønne og tørre, til gamle og madeiriserte, selv vin doux naturelle. Opprinnelig ble druen brukt til Sherryaktige, madeiriserte viner, senere som grunningrediens i Vermouth-industrien. Mesteparten av vinen produseres av et kooperativ og har ingen særlige kvaliteter. En bedre produsent er Bertrand Jany i Domaine Condamine-Bertrand nord for Pézenas, og Jean-Louis Randon ved Domaine St-André, rett utenfor Pézenas.
Côteaux de Die er en stille tørr hvit vin laget av Clairette-druer under appellasjonen Châtillon-en-Diois ved den lille byen Die i Rhônens utløp. Det lages også rød Coteaux du Languedoc.
Clairette blandes også med Picpoul til den franske aperitif-vinen Noilly Prat.
Kommentarer