Pavens nye slott
Vinmarkene (3200 ha) ligger på et høytliggende og meget steinete sletteland, i motsetning til den nordlige Rhônedalen og dennes fruktbare slette. Jordbunnen består av den groveste blanding grus og stein, og det virker nesten utrolig at vinplanter kan gro der. Man kan heller se på distriktet som det nordlige Provence eller det nordlige Midi, enn som det sørlige Rhône.
Châteauneuf-du-pape er Rhônedalens betydeligste distrikt, med et areal på mer enn 50 kvadratkilometer. Nesten all produksjon er rødvin, bare 1-2% er hvitvin. Så mye som 13 druearter er tillatt, og vinene er oftest en blanding av to eller flere av disse. De viktigste er Grenache, Syrah, Cinsault og Mourvèdre, pluss et par andre, som brukes i mindre kvanta.
Klimaet er påvirket av Middelhavet, og Chateaunef-du-Pape er det tørreste av Rhône-appellasjonene. Men kunstig vanning er forbudt. Mange produsenter dyrker biodynamisk – helt uten kjemikalier
De mer kjente vingårdene er Domaine de Mont-Redon, Chabrière-les-Silex, La Solitude, Château la Nerthe, Château Fortia, Château des Fines Roches, Château Rayas og Château de Vaudieu.
Châteauneuf-du-pape er generelt store, varmende, fruktige, muskuløse, hissige og krydrede viner med 12-14 % alkohol. De er ikke spesielt distinkte (dvs. ensartede), og det er fordi det er snakk om blandinger av druesorter, at de dyrkes på svært forskjellige eiendommer, og at de vinifieres på forskjellige måter. Tidligere ble de sett på som rustikke, og noen syntes de var litt for spesielle.
Som man kunne vente produserer området også en hel del god, men mer ordinær vin. Den hvite Châteauneuf-du-Pape, som altså bare utgjør en liten del av produksjonen, er meget fine bouquetrike viner. Produksjonen av dem er en gammel tradisjon: Da pavene bodde i Avignon, brukte de den hvite vinen til messevin.
Kommentarer